Afganistan

Kadın Polisler Geçmişteki İstismar ve Taliban Tehditlerini Bildirdi

Eğitimi finanse eden ülkeler risk altındakileri yeniden yerleştirmelidir

Eğitimi finanse eden ülkeler risk altındakileri yeniden yerleştirmelidir
  • Afgan kadın polisler, önce yetkilileri yaygın cinsel istismardan sorumlu olan eski hükümet tarafından, ardından da istismar gerçekleştiğinde görmezden gelen ve sığınma hakkı vermeyen ülkeler tarafından iki kez ihanete uğradı
  • Taliban yetkilileri, önceki hükümet döneminde poliste görev yapan Afgan kadınlarını tehdit ederek, çalışmalarına karşı çıkan ailelerinden karşı karşıya kaldıkları riskleri de ekledi.
  • Afgan kadın polisler, önce yetkilileri yaygın cinsel istismardan sorumlu olan eski hükümet tarafından, ardından da istismar gerçekleştiğinde görmezden gelen ve sığınma hakkı vermeyen ülkeler tarafından iki kez ihanete uğradı.
  • ABD, Kanada, Almanya, Japonya ve AB’dekiler de dahil olmak üzere Afgan polisindeki kadınları eğitme ve işe alma programlarını destekleyen ülkeler, sığınma talebinde bulunan Afgan kadınlarını desteklemeli ve bu kadınlara öncelik vermelidir. 


Taliban yetkililerinin önceki hükümet döneminde poliste görev yapmış olan Afgan kadınlarını tehdit ederek onları riske attığını söyledi.

“Çifte İhanet: Geçmişte ve Günümüzde Afgan Kadın Polislere Yönelik Suistimaller” başlıklı 26 sayfalık rapor, Ağustos 2021’den bu yana Taliban yetkililerinin birçok eski polis kadınını kimliğinin tespit edilme korkusuyla saklanmaya zorlayan tehditlerini belgeliyor.

Eski hükümet tarafından istihdam edilirken, yüzlerce kadın polis memuru, hiçbir zaman sorumlu tutulmayan erkek meslektaşları ve amirleri tarafından tecavüz de dahil olmak üzere cinsel taciz ve saldırıya maruz kaldı. Afganistan’daki ve saklandıkları veya sığınma talebinde bulundukları ülkelerdeki eski ve mevcut kadın polisler, bu geçmiş istismarla ilgili devam eden psikolojik sıkıntı ve travmayı ve ailelerinden ve Taliban’dan misilleme korkusu yaşadıklarını anlattılar.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Afganistan araştırmacısı Fereshta Abbasi, “Afgan kadın polisler, önce kendilerine yönelik ciddi cinsel istismarın kontrolsüz bir şekilde devam etmesine izin veren eski Afgan hükümeti tarafından, ardından da bu istismarı görmezden gelen ve koruma arayan kadınlara yeniden yerleştirme veya sığınma hakkı verme konusunda isteksiz olan ülkeler tarafından iki kez ihanete uğradı” dedi. “Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinden bu yana, eski kadın polisler, yetkililerden gelen tehditler ve polis olarak çalışmalarına karşı çıkan ailelerin artan şiddeti üzerine kaçmak zorunda kaldı.”

Rapor, Afganistan’daki beş ilde kadınlarla yapılan 10 yüz yüze ve 9 uzaktan görüşme ve Amerika Birleşik Devletleri, İsveç, İtalya, İran ve Pakistan’da 5 uzaktan görüşme de dahil olmak üzere, önceki hükümet döneminde polis olan kadınlarla yapılan 24 görüşmeye dayanıyor. Ayrıca eski ve mevcut Birleşmiş Milletler yetkilileriyle röportaj yaptık ve Sivil Toplum Konulara aşina olan aktivistler.

Eski kadın polisler, Taliban yetkililerinden sorgulama için rapor vermelerini ve eski işleriyle ilgili belirsiz sonuçlar konusunda uyarıda bulunmalarını söyleyen korkutucu telefonlar aldıklarını anlattılar. Birkaç eski kadın polis ve kadın ıslah memuru, görünüşe göre işlerinin aileyi “utandırdığına” inanan akrabaları tarafından öldürüldü. Taliban bu cinayetlerle ilgili güvenilir bir soruşturma yürütmedi. Kadınlar, bazen akrabalarına saldıran ve kişisel mülklere zarar veren Taliban güçleri tarafından evlerinin kötü bir şekilde arandığını anlattı.

Görüşülen kadınlar, önceki hükümet döneminde tecavüz ve diğer cinsel şiddet biçimleri de dahil olmak üzere sık sık cinsel taciz ve saldırıya maruz kaldıklarını, ayrıca terfi karşılığında veya işten çıkarılmamak için üstlerinden seks talepleri aldıklarını söyledi. Bu ihlallerin yaygın doğası, önceki hükümeti destekleyen ülkeler de dahil olmak üzere en az 2013’ten beri iyi biliniyordu, ancak istismardan sorumlu polis memurları sorumlu tutulmadı.

Polis memurları da dahil olmak üzere eski hükümet altında memur olarak çalışan kadınlar, Taliban iktidarı ele geçirdiğinde işlerini kaybetti. Taliban, bazı kadın polislere, kontrol noktalarında kadınları aramak ve kadın mahkumları korumak da dahil olmak üzere belirli bölgelerde işe dönmelerini emrederken, çoğunluk alternatif gelir bulmakta zorlandı. Afganistan’ın ekonomik çöküşü, eski kadın polisleri özellikle sert bir şekilde vurdu.

Birçoğu komşu İran veya Pakistan’a kaçtı ya da sığınma hakkı elde etmek için başka ülkelere gitmeye çalıştı. Görüşülenlerin çoğu, yaşadıkları istismardan kaynaklanan uzun vadeli psikolojik sıkıntı ve travma yaşadıklarını ancak özel psikososyal destek bulamadıklarını veya karşılayamadıklarını bildirdi.

Taliban, eski polis kadınlarına ve eski hükümet için çalışan diğer kişilere yönelik tüm taciz ve tehditlere son vermeli ve şiddet olaylarını güvenilir bir şekilde soruşturmalıdır. Daha önce ABD de dahil olmak üzere Afgan polisindeki kadınları eğitme ve işe alma programlarını destekleyen ülkeler, şimdi sığınma talebinde bulunanları desteklemeli ve bu kadınlara mültecilerin yeniden yerleştirilmesi için öncelik vermelidir.

ABD, Afganistan’da veya geçici olarak ABD’den koruma talep eden üçüncü ülkelerde kalan kadın polislerin, en azından diğer savunmasız kategorilerle aynı düzeyde yeniden yerleştirme için uygun olmasını sağlamalıdır. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği ve üye devletleri, Kanada ve Japonya, risk altındaki kadınlara öncelik vererek Afgan mülteciler için mülteci yerleştirme yerlerini artırmalıdır.

Abbasi, “Taliban’ın kadınlara ve kız çocuklarına yönelik baskısı, eski kadın polisleri iki kat daha sert vuruyor” dedi. “Afgan polis gücündeki kadınları finanse eden ve eğiten hükümetler, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik tüm ihlalleri sona erdirmesi için Taliban’a da baskı yapmalıdır.”

Eski Kadın Polislerden Seçme Alıntılar

Eski hükümet döneminde:

“Bölge emniyet müdürü gece evine geldi ve ona tecavüz etti. Kocası o gün uzaktaydı. Gözümün önünde ağladı. Kocasının kendisinden boşanmasından ve çocuklarının velayetini kaybetmesinden korktuğu için resmi bir şikayette bulunamadığını söyledi.” – Eski hükümet döneminde meydana gelen bir olayı anlatan eski bir polis memuru.

“Dışarıdan bakarsanız her şey yolunda görünüyordu; İçeride çalışanlar için farklıydı. Korumaların kadınları taciz ettiğine, durdurduğuna ve hatta onlara dokunduğuna tanık oldum. İstasyonumun istihbarat şefi beni gerçekten taciz etti. Bana ne isterse yapabileceğini söyledi.” – Khost’tan eski bir polis memuru, eski hükümet altındaki durumu anlatıyor.

Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinden bu yana:

“Taliban’dan işime geri dönmemi söyleyen bir telefon aldım. Onlara sahte bir isim verdim ama beni yalan söylemekle suçladılar ve ne pahasına olursa olsun işime gelmem gerektiğini söylediler. Korktum ve telefon görüşmesini kestim. Yine bir telefon aldım ve bu sefer bana ‘Kendin mi geleceksin, yoksa gelip seni saçından tutup getirelim mi?’ diye sordular. – O zamanlar saklanan eski bir polis kadını.

“Telefonda tehdit edildim ve her saniye bir tehdit… Ne zaman çarşıya gitsem kimse beni tanımasın diye maske ve gözlük takıyorum… İnsanlar öğrenirse, beni Taliban’a eskiden polis için çalıştığımı söyleyerek ispiyonlayabilirler.” – O zamanlar saklanan eski bir polis kadını.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu