Haiti

Kriminal Şiddet, Çocukları Açlık Tuzağına Düşürüyor

Haiti'de Geçiş hükümeti onların korunmasına ve yeniden entegrasyonuna öncelik vermelidir.

Suç Gruplarının Çocukları Silah Altına Alması ve Kullanması
  • İnsan Hakları İzleme Örgütü, suç örgütleri tarafından kontrol edilen topluluklarda yaşayan 12'si erkek ve 4'ü kız 16 çocukla görüştü ve bunların arasında 6'sı yakın zamanda suç örgütlerine katılmış ve bu çocuklara Batı Departmanı'nın dört komününde (Port-au-Prince, Carrefour, Gressier ve Cité Soleil) yardım eden kuruluşlardan insani yardım ve insan hakları çalışanları ile görüştü. Görüşülen kişiler öncelikle Tibwa Gang, Village de Dieu, Gran Ravine, Gang of Brooklyn ve Gang of Belekou tarafından kontrol edilen bölgelerde yaşıyorlar. Hepsi, güvenlik nedeniyle isimlerinin ve kimlik bilgilerinin yayınlanmamasını istedi.

Haiti’de açlık ve yoksulluk nedeniyle yüzlerce, hatta binlerce çocuğun suç örgütlerine katıldığını, burada yasa dışı faaliyetlere zorlandıklarını ve kötü muameleye maruz kaldığını söyledi.

Yerel ve uluslararası insani yardım ve insan hakları örgütlerine göre, suç grupları, Çok Uluslu Güvenlik Desteği (MSS) misyonunun ve Haiti Ulusal Polisinin kolluk kuvvetlerinin operasyonlarına yanıt olarak çocukların işe alınmasını artırdı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nde kriz ve çatışma araştırmacısı olan Nathalye Cotrino, “Hayatta kalmak için sınırlı seçeneklerle, Haiti’deki birçok çocuk suç gruplarına çekiliyor, burada yasadışı faaliyetlere karışıyor ve ciddi risklerle karşı karşıya kalıyor” dedi. “Şiddeti durdurmak için geçiş hükümeti, koruma, eğitim de dahil olmak üzere temel mal ve hizmetlere erişim, rehabilitasyon ve yeniden entegrasyon için yasal fırsatlar sağlayarak çocukların yaşamlarını iyileştirmeye odaklanmalıdır.”

  • Haiti’de açlık ve yoksulluk nedeniyle yüzlerce, hatta binlerce çocuk, son aylarda yasadışı faaliyetlere zorlandıkları ve istismara maruz kaldıkları suç gruplarına katıldı.
  • Suç grupları, Çokuluslu Güvenlik Desteği (MSS) misyonunun ve Haiti Ulusal Polisinin kolluk kuvvetlerinin operasyonlarına yanıt olarak çocukların işe alınmasını artırdı.
  • Geçiş hükümeti, çocukların rehabilitasyonu ve yeniden entegrasyonu için koruma, eğitim ve yasal fırsatlar da dahil olmak üzere temel mal ve hizmetlere erişim sağlamalıdır.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Temmuz 2024’te Port-au-Prince’e yaptığı ziyaret sırasında, aralarında suç örgütleriyle bağlantılı çocukların da bulunduğu 58 kişiyle görüştü; insan hakları ve insani yardım çalışanları; Diplomat; ve Haiti temsilcileri Sivil Toplum ve Birleşmiş Milletler kuruluşları. Araştırmacılar ayrıca başbakan, adalet ve dışişleri bakanları, geçici başkanlık konseyi başkanı, polis müdürü ve çok uluslu güvenlik destek misyonu komutanı da dahil olmak üzere geçiş hükümeti yetkilileriyle bir araya geldi. İnsan Hakları İzleme Örgütü 20 kişiyle daha uzaktan görüştü ve BM, sivil toplum ve yerel kuruluşlardan gelen veri ve raporları inceledi.

Suç grupları, Haiti’nin başkenti Port-au-Prince ve metropol bölgesinin yaklaşık yüzde 80’ini kontrol ediyor ve diğer alanlara yayılıyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) göre, yarım milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 2,7 milyon insan onların kontrolü altında yaşıyor. Resmi rakamlar mevcut olmasa da, insan hakları ve insani yardım kuruluşları ve hükümet yetkilileri, suç örgütü üyelerinin en az yüzde 30’unun çocuk olduğunu tahmin ediyor ve Haiti hükümet yetkilileri, ülkede birkaç bin suç örgütü üyesinin faaliyet gösterdiğini tahmin ediyor. Çocuklar, gasp ve yağmalamadan öldürme ve adam kaçırma da dahil olmak üzere ağır şiddet eylemlerine kadar çeşitli suç faaliyetlerine katılmaktadır.

Suç örgütleriyle bağlantılı çocuklar İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne, kendilerini bu gruplara katılmaya zorlayan ya da ailelerinin buna izin vermesine neden olan ana faktörün açlık olduğunu söylediler. Gruplar genellikle tek yiyecek, barınak ve gelir kaynaklarıdır.

Port-au-Prince’den 16 yaşındaki bir çocuk, 14 yaşındayken Village de Dieu grubuna katıldığını söyledi. “[Katılmadan önce] annemle yaşadım … Yiyecek ve giyecek bulmak gerçekten zordu” dedi. “Evde hiç yiyecek yoktu. Ama [grupla] birlikteyken yemek yiyebilirdim.”

Suç örgütlerine katılmaya zorlanan kız çocukları özellikle cinsel şiddet riski altındadır. “Brooklyn’in [Cité Soleil’deki] çete lideri Gabriel, uşaklarından her ay kendisine bakire bir kız getirmelerini istiyor. Patron bunu yaparken, aynı şeyi yapan başkalarını durdurmanın bir yolu yok” dedi. Grubun bir üyesi olan 16 yaşındaki bir erkek çocuğu, Tibwa Çetesi’ndeki kızlara atıfta bulunarak şunları söyledi: “Onlara tecavüz ediyorlar, sadece patron değil, herkes, kim isterse onlara tecavüz edebilir. Onlara seks yapmak, yemek pişirmek ve çamaşır yıkamak için gruptalar.”

Gruplardaki çocuklar, suç faaliyetlerine katılmayı reddederlerse, genellikle dayak ve ölüm tehditleriyle istismara uğrarlar. “Bir keresinde bana kaçıracağımız birinin gözlerini bağlamamı söylediler,” dedi Tibwa Çetesi’nin 14 yaşındaki bir üyesi. “Bunu yapmayı reddettiğimde, kafama beyzbol sopasıyla vurdular ve yapmazsam beni öldüreceklerini söylediler.”

Bu çocuklar aynı zamanda polis ve rakip grupların yanı sıra meşru müdafaa grupları tarafından da şiddete maruz kalıyorlar. Haiti’deki BM Entegre Ofisi, Ocak ve Haziran ayları arasında yargısız infaz ve çocukların linç edilmesi vakalarını belgeledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün görüştüğü tüm çocuklar suç örgütlerinden ayrılmak istediklerini söyledi. 17 yaşındaki bir Carrefour sakini, “Sokaktan ayrılmak ve artık suç gruplarında olmak istemiyorum” dedi. “Okula devam etmek ve ailemin yanına geri dönmek istiyorum.” Ancak insan hakları yetkilileri, ailelerin ve komşuların geri dönen çocukları genellikle reddettiğini ve damgaladığını söyledi.

Kenya liderliğindeki BM tarafından yetkilendirilen MSS misyonunun ilk bileşenleri, Haiti Ulusal Polisini güvenliğin yeniden sağlanmasında desteklemek için Haziran ayı sonlarında geldi. İnsani yardım çalışanları ve suç örgütleriyle bağlantılı çocuklar İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne, hükümetin güvenlik planının koruma merkezli bir yaklaşımla çocukların özel ihtiyaçlarını ele almasını umduklarını söylediler.

BM kuruluşları, yerel kuruluşlar ve Sosyal Refah ve Araştırma Enstitüsü gibi devlet kurumları, daha önce suç gruplarıyla ilişkili çocukları desteklemek için bazı girişimler başlattı. Yine de hükümet kapsamlı bir stratejiden yoksun ve eğitime erişim, gruplardan yasal yollar ve adalete erişim de dahil olmak üzere tüm çocukların koruma almasını sağlamak için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyuyor. Başbakan ve diğer hükümet yetkilileri, geçiş hükümetinin bu zorluğun üstesinden gelmeye kararlı olduğunu, ancak acilen daha fazla uluslararası desteğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Okul yılı devam ederken, geçiş hükümeti çocukları koruyan, güvenlik önlemlerinin haklarını ihlal etmemesini sağlayan, acil ihtiyaçlarını karşılayan, onlara suç gruplarından yasal bir çıkış sağlayan ve istismardan sorumlu olanları sorumlu tutan eğitim odaklı bir stratejiye öncelik vermelidir. Uluslararası toplumdan finansman desteği şarttır.

Cotrino, “Geçiş hükümeti, güvenlik müdahalesinde, belirli silahsızlanma, terhis ve yeniden entegrasyon programlarının yanı sıra, eğitim ve diğer temel hizmetlere erişimlerini sağlamak için daha fazla mali destekle daha geniş bir yaklaşım uygulayarak suç gruplarıyla bağlantılı çocukları korumaya öncelik vermelidir.” dedi. “Çocukların acil ihtiyaçlarını okullar gibi koruyucu bir ortamda ele almak, psikososyal destek sağlamaya, sosyal içermeyi teşvik etmeye ve işe alımları önlemeye yardımcı olabilir.”

Kriminal Şiddetin Çocuklar Üzerindeki Etkisi

BM Genel Sekreteri, silahlı çatışmalardaki çocuklara ilişkin 2024 yıllık raporunda, “ayrım gözetmeyen silahlı çete şiddeti ve çocuklara yönelik ağır ihlallerden” endişe duyduğunu söyledi ve MSS misyonunun personeli için “çocuk koruma hükümlerinin dahil edilmesinin önemini” ve “çocuk koruma konusunda uygun eğitimi” vurgulayarak siyasi bir çözüm çağrısında bulundu. Bir önceki yılın raporunda, çocukların silah altına alınması, öldürülmesi, cinsel şiddet ve okullara yönelik saldırılar da dahil olmak üzere ciddi ihlallere dikkat çekildi. Haiti’nin rapora dahil edilmesi, ülkede silahlı bir çatışma olduğu konusunda yasal bir sonuç olmasa da, uluslararası normların bariz ihlallerinin ciddiyetini yansıtıyor.

Haiti’deki BM ofisi, 2024 yılının Ocak ayından Eylül ayının ortasına kadar 78’i erkek, 27’si kız olmak üzere 105 çocuğun öldürüldüğünü söyledi. Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre 300.000’den fazla çocuk ülke içinde yerinden edilmiş durumda.

Uluslararası ve yerel örgütler, suç gruplarının giderek daha fazla çocuk topladığı ve kullandığı konusunda alarm vererek, grupların MSS misyonu ve polisin Temmuz ayı ortasında başlayan ortak operasyonlarına yanıt verdiği iddialarına atıfta bulundu. Yerel bir insan hakları yetkilisi, “Village de Dieu grubunun, çocukları MSS’nin gelişine hazırlamak için günlük olarak eğitmeye adanmış özel bir birimi var” dedi. “Onlara mahallelerde bariyerler kurmayı, kontrol noktaları kurmayı, silahları kullanmayı ve mahalle etrafındaki gözetleme noktalarına yerleştirmeyi öğretiyorlar.”

İnsan hakları ve insani yardım çalışanları, suç örgütleri ile polis ve “meşru müdafaa” grupları arasındaki çatışmaların saflarında ve ön saflarında daha fazla çocuk gördüklerini söyledi. Bir insani yardım yetkilisi, “Suç grupları, onları çekmek için TikTok ve Facebook gibi sosyal medyayı kullanarak onları giderek daha fazla işe alıyor” dedi.

Uluslararası ve yerel kuruluşlara göre, sağlık merkezlerine ve kiliselere daha fazla yaralı çocuk geliyor, birçoğu kurşun yaralarıyla geliyor ve öldürülen çocukların cesetleri giderek daha fazla sokaklarda bulunuyor. Port-au-Prince’deki bir rahip, “Daha fazla çocuk kilisemize kurşun yaralarıyla gelmeye başladı” dedi. “Hastanelere giderlerse polise ihbar edilebileceklerinden korkuyorlar ve bu da kanunsuz grupların misillemesine yol açabilir. Onları bu kadar terk edilmiş ve korumasız görmek yıkıcı.”

İnsani Durum

Haiti’deki çocukların acil yardıma ihtiyacı var. Yaklaşık 125.000 çocuk ciddi akut yetersiz beslenme ile karşı karşıya kalırken, Haiti’deki çocukların yarısı olan yaklaşık 3 milyon çocuk insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Haiti’nin sağlık sistemi çöküşün eşiğinde. Port-au-Prince sağlık tesislerinin sadece yüzde 24’ü normal kapasitede çalışıyor. Çocuklar ve aileleri temel sosyal hizmetlere, sağlık tesislerine ve psikolojik desteğe erişimden yoksundur.

Başkentin bulunduğu Haiti’nin batı bölgesindeki yaklaşık 1.000 okul ve komşu Artibonite, yağma veya şiddetli saldırılar nedeniyle geçen okul yılının büyük bir bölümünde kapatıldı ve tahminen 160.000 çocuğu eğitim ve okul yemeklerinden mahrum bıraktı. Üst düzey bir BM yetkilisi, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin birçok Port-au-Prince okulunu işgal ettiğini, onları yeniden etkinleştirmek veya yerinden edilmiş nüfusları yeniden yerleştirmek için herhangi bir plan veya kaynak tahsis edilmediğini söyledi.

Suç Gruplarının Çocukları Silah Altına Alması ve Kullanması

İnsan Hakları İzleme Örgütü, suç örgütleri tarafından kontrol edilen topluluklarda yaşayan 12’si erkek ve 4’ü kız 16 çocukla görüştü ve bunların arasında 6’sı yakın zamanda suç örgütlerine katılmış ve bu çocuklara Batı Departmanı’nın dört komününde (Port-au-Prince, Carrefour, Gressier ve Cité Soleil) yardım eden kuruluşlardan insani yardım ve insan hakları çalışanları ile görüştü. Görüşülen kişiler öncelikle Tibwa Gang, Village de Dieu, Gran Ravine, Gang of Brooklyn ve Gang of Belekou tarafından kontrol edilen bölgelerde yaşıyorlar. Hepsi, güvenlik nedeniyle isimlerinin ve kimlik bilgilerinin yayınlanmamasını istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Haitili ve uluslararası kuruluşların desteğiyle suç gruplarıyla bağlantılı çocukları tespit etti. Tüm katılımcılara mülakatın amacı, gönüllülük esasına dayalı olması ve bilgilerin nasıl kullanılacağı hakkında bilgi verildi. Görüşmeler güvenli yerlerde yapıldı ve yeniden travmatizasyonu önlemek için önlemler alındı. Çocuklar ve bakıcıları sözlü onam verdiler.

Açlık Çocukları Suç Gruplarına Katılmaya Zorluyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün görüştüğü tüm çocuklar, suç örgütlerine katılmalarının başlıca nedeninin aşırı açlık olduğunu söyledi. Çoğu, sokaklarda veya meydanlarda aşırı zorluklar içinde yaşadığını ve ihtiyaçlarını karşılamak için her gün mücadele ettiğini anlattı. Bazıları hala aileleriyle birlikte yaşıyordu, ancak ebeveynleri onlara bakamıyordu. Devletin olmadığını, mahallelerinde polis olmadığını ve geçimlerini sağlamak, yiyecek satın almak veya temel ihtiyaçlara erişmek için yasal, ekonomik veya sosyal fırsatlara sahip olmadıklarını söylediler. Çocukların yaşadığı bölgelerde, suç örgütleri “istihdam” ve temel mallar sağlayan fiili yetkililerdir.

14 yaşında bir yetim olan Mathis F., sokakta yaşıyor ve 13 yaşındaki erkek kardeşine bakıyor. Dedi ki: “Çeteye katıldım çünkü hiçbir şeyim yoktu. Hiç okula gitmedim … Sokaktaydım, açlıktan ölüyordum, yatacak yerim yoktu, kıyafetim yoktu, hiçbir şeyim yoktu… Katıldığım gün bana 1.150 su kabağı [9 ABD Doları] ve yiyecek verdiler. Beni bir grup [çete üyesinin] yaşadığı bir eve götürdüler … Oradaki tek çocuk bendim. İki gün sonra beş çocuk daha geldi. [Çete] bana iş teklif etti.”

Bazı çocuklar da işgal altındaki evlerde barınak aldıklarını söyledi. Faaliyetleri için yapılan ödeme, temel ihtiyaçlarını karşılamak ve ailelerinin kıt kaynaklarına katkıda bulunmak için tek destek aracıdır.

Suç örgütleri de çocuklara saflarında kalmaları için baskı yapmak için açlığı kullanıyor. “Ayrılmaya karar verdiğimde … ‘Evde yiyeceğiniz yok, bu yüzden bizi terk ederseniz açlıktan ölürsünüz’ dediler” dedi Port-au-Prince’den 16 yaşındaki bir çocuk. “Beni bu şekilde kalmaya zorlamaya çalıştılar.”

Çocukların Suç Grupları İçindeki Rolleri

Suç grupları hiyerarşik bir yapıya sahiptir ve çocuklar, özellikle de erkekler, tabandan başlar ve sadakatlerini test etmek için onlara küçük görevler veren doğrudan liderlere rapor verir. Ayda 100 ila 20.000 su kabağı [1 ila 150 doların altında] arasında ödeme alıyorlar ve ihtiyaç duymaları halinde yiyecek ve barınak alıyorlar.

Görüşülen çocuklar ve insan hakları çalışanları, suç gruplarının 10 yaş civarında çocukları silah altına aldığını, bazılarının daha da küçük olduğunu söyledi. BM Haiti Uzmanlar Paneli, Mart ayı sonlarında, “Ti Lapli liderliğindeki Grand Ravine ve Izo liderliğindeki 5 Segond çetelerinin, çocukların zorla silah altına alınmasında en aktif olanlar olarak belirlendiğini” bildirdi.

Kız ve erkek çocuklar hem ödeme alırken hem de silah kullanma, kartuş yükleme ve iletişim cihazlarını yönetme konusunda eğitim alırken, diğer şeylerin yanı sıra, kendilerine verilen görevler büyük ölçüde cinsiyete dayanmaktadır.

“Bana 2.000 su kabağı [15 dolar] veriyorlar… Görevleri yapmak için harcadığım zamana veya bana verdikleri görevin türüne bağlı olarak az ya da çok,” dedi Quentin M.. Bazı gruplarda, üç ila beş ay sonra ve silah ve mühimmat eğitimini takiben, çocuklar polisle veya çoğunlukla şarjörleri yeniden doldurmaktan ve silah taşımaktan sorumlu rakip veya “meşru müdafaa” gruplarıyla çatışmalarda konuşlandırılır.

Erkek çocuklar, polis devriyeleri hakkında bilgi sağlamak veya soygunları kolaylaştırmak, liderler için yiyecek veya giyecek satın almak gibi işleri yürütmek ve bazı durumlarda silah ve mühimmat taşımak ve taşımak, yağma, gasp ve adam kaçırmaya katılmak için muhbir (“anten”) olarak kullanılır.

14 yaşındaki Michel T., bir yıl önce grup üyelerinin mahallesinden insanları öldürdüğüne tanık olduktan sonra Gran Ravine grubundan ayrıldı. “8 yaşındayken katıldım çünkü ailem yoktu ve sokakta yaşıyordum” dedi. “Genelde ayak işleri yaptım ya da barikatlara katıldım. Grupta 13 ya da 11 yaşlarında dört çocuk daha vardı.” Gruptan ayrıldığından beri sokaklarda yaşamaya devam etti ve hayatta kalmak için yalvarıyor.

Görüşülen bazı çocuklar, bir gruba katıldıktan birkaç hafta sonra kendilerine .38 kalibrelik tabancalar ve bir Kalaşnikof tüfeği de dahil olmak üzere silahlar verildiğini söyledi. Michel T., “Bana bir sürü mermi ile bir Kalaşnikof verdiler” dedi. “Bana verdikleri gün, tüm mermileri şarjöre doldurdular ve sırtımda taşımamı söylediler.”

BM ofisi, Village de Dieu gibi daha organize suç gruplarının çocuklar, özellikle de erkek çocuklar için sıkı eğitim programlarına ve sadakatlerini sağlamak ve rakip gruplara iltica etmelerini önlemek için teşviklere sahip olduğunu söyledi. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), bu grupların silah, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere daha büyük ölçekli yasadışı faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.

Kızlar genellikle iş için sömürülürler ve suç örgütlerinin liderlerinin ve üyelerinin yaşadığı evlerde yemek pişirme ve temizlik görevleri verilir. Gündüzleri kızlar ayrıca ayak işlerini yapmak ve silah ve mühimmat taşımakla da görevlendirilir.

16 yaşında hamile bir kız olan ve Grand Ravine grubunun eski bir üyesi olan Marie H., “Sık sık grup için ayak işleri yaptım ya da yemek pişirdim” dedi. “Grupta 15-17 yaşları arasındaki birçok kız da dahil olmak üzere birçok insan vardı. Gruba katıldığımda yemek yemek daha kolaydı. Çatışmalar sırasında insanların yaralandığını ve çok sayıda kişinin öldüğünü gördüm; Neredeyse bir kurşun isabet ediyordum.”

Grup üyeleri ve liderlerinin ayrıca kız çocukları, gruplarla ilişkili çocuklar ve insani yardım çalışanları tarafından cinsel istismarda bulunulduğunu söyledi. Bir insani yardım çalışanı, “Liderler onları kendileriyle veya üyeleriyle cinsel eylemlerde bulunmaya zorlarken, diğerleri izliyor” dedi. “Onlara kız arkadaşları olduklarını ve onlara itaat etmeleri gerektiğini söylüyorlar, ama gerçekte onları zevkleri ve tüketimleri için sömürüyorlar.”

Grup üyeleri ayrıca kızları evlerinden kaçırıyor, onları gruplara dahil etmek, onları suç liderlerinin evlerine götürmek, tecavüze uğramak ve çalışmaya zorlanmak için alıyor. Bir insani yardım çalışanı, “15 gün boyunca bir çete tarafından kaçırılan ve her gün toplu tecavüze uğrayan 14 yaşındaki bir kıza baktım” dedi. “Kısa bir süre sonra hamile olduğunu öğrendi. Bebeği doğurmak istemedi ama ait olduğu çete onu bebek sahibi olmaya zorladı. Şimdi bebeğin Village de Dieu’nun oğlu olduğunu söylüyorlar.”

Suç örgütleri tarafından kontrol edilen bölgelerde yaşayan aileler, koruma karşılığında kızlarından birini gruba teslim etmeleri için sık sık tehdit ediliyor. Yerel bir insan hakları çalışanı, “Giderek daha fazla aile kızlarını çetelere teslim etmeye zorlanıyor” dedi. “Tecavüze uğrayacaklarını ve köle gibi muamele göreceklerini biliyorlar, ancak bunu kabul etmek zorundalar ve bazı durumlarda kızlarının diğer gruplardan veya kendi topluluklarından erkekler tarafından tecavüze uğramasını veya istismar edilmesini önlemek için yapıyorlar.”

Quentin M., “ayak işlerini yaparak, araba yıkayarak, yiyecek satın alarak ve grup için silah taşıyarak kazandığı tüm paranın annesine ve 2 yıl 10 aylık iki küçük kız kardeşine gittiğini” söyledi. Bunu, grubundaki kızlarla aynı kaderi [cinsel istismara uğramalarını] önlemek için yaptığını söyledi.

Kızlara genellikle sadakat için teşvikler sunulmaz. Yerel insan hakları çalışanları, bunun yerine, genellikle bir süre sonra, tipik olarak tecavüz sonucu hamile kaldıklarında serbest bırakıldıklarını söyledi.

Ulusal ve Uluslararası Tepki

Ocak 2024’te BM ve Haiti devlet kurumları, “bölgesel güvenlik operasyonları sırasında karşılaşılan silahlı çetelerle bağlantılı çocukların nakli, kabulü ve bakımına” ilişkin bir protokol imzaladı. Müdürü, öncelikle Haiti Sosyal Refah ve Araştırma Enstitüsü ve UNICEF tarafından yönetilmek üzere uygulamaya yönelik bazı adımlar atılmış olsa da, enstitünün görevini yerine getirmek için gerekli personel ve finansmandan hala yoksun olduğunu söyledi.

Protokol, suç gruplarına karşı yürütülen operasyonlar çocukların yakalanmasıyla sonuçlandığında çocuklara ne yapılması gerektiğine odaklanmaktadır, ancak çocukların gruplara katılmaya ve onlarla birlikte kalmaya zorlanmasının nedenlerini ele almak için önleme ve koruma esastır.

Geçiş hükümeti, güvenliği yeniden tesis etme yol haritasında kilit bir görev olarak Haiti Ulusal Silahsızlanma, Terhis ve Yeniden Entegrasyon Komisyonu’nun yeniden etkinleştirilmesini içeriyor. Bu olumlu bir adım, ancak eski komisyon üyeleri, onu güçlendirmek ve çalışmalarını diğer devlet kurumları, Haiti Ulusal Polisi ve çok uluslu güvenlik destek misyonu ile koordine etmek için acil çaba gösterilmesi gerektiğini söylüyor. 2019 yılında kurulan komisyon, hiçbir zaman etkin bir şekilde çalışması için gerekli personele, lojistiğe veya finansmana sahip olmadı ve hiçbir zaman güvenlik stratejisine entegre edilmedi.

Benzer şekilde, geçiş hükümetinin yol haritasında adalet ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi yer alsa da, bunu yapmak Haiti’nin işlevsiz çocuk adalet sisteminin iyileştirilmesini gerektiriyor. Ulusal İnsan Haklarını Savunma Ağı, Port-au-Prince Çocuk Mahkemesi’nin 2019’dan bu yana suç örgütünün bölge üzerindeki kontrolü nedeniyle felç olduğunu ve yalnızca çocukları barındırmayı amaçlayan çocuk gözaltı merkezi Centre de Rééducation des Mineurs en Conflit avec la Loi’nin şu anda yetişkin tutuklular için kullanıldığını söyledi. Ağ, merkezin tıklım tıklım dolu olduğunu, çocukların ve yetişkinlerin insanlık dışı koşullarda hücreleri paylaştığını söyledi.

BM sisteminin, UNICEF liderliğindeki Çocuk Koruma Görev Gücü aracılığıyla Haiti hükümetini destekleme taahhüdüne rağmen, daha güçlü, daha iyi koordine edilmiş ve birleşik bir müdahaleye ihtiyaç vardır. Tüm kurumlar aynı yasal çerçeve (uluslararası insan hakları hukuku) altında faaliyet göstermeli ve suç gruplarıyla ilişkili çocukların ve suç grupları tarafından kontrol edilen savunmasız topluluklardaki diğer çocukların ihtiyaçlarına öncelik vermeli, önleme ve korumaya odaklanmalıdır.

Öneri

Haiti’nin, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne ve çocukları mağdur olarak kabul eden çocuk adaleti ve yeniden entegrasyon da dahil olmak üzere uluslararası insan hakları standartlarına dayanan, suç gruplarıyla ilişkili çocuklar için kapsamlı bir stratejiye ihtiyacı var.

Temel adımlar şunları içerir:

  • Eğitim ve çocuk koruma çabalarını desteklemek için ek uluslararası fonları harekete geçirmek. UNICEF, Eylül ayı itibarıyla eğitim için gereken 30,4 milyon doların sadece yüzde 30’unu ve yaklaşık 600.000 çocuğun korunması için ihtiyaç duyduğu 30 milyon doların yüzde 25’ini alabildiğini açıkladı.
  • Terhis ve yeniden entegrasyon komisyonunun güçlendirilmesi ve kilit güvenlik aktörleriyle koordinasyonunun sağlanması. Kapsamlı bir silahsızlanma, terhis ve yeniden entegrasyon programı oluşturmalı, çocuklara özel olarak odaklanmalı ve bileşik damgalamalarla karşı karşıya kalan cinsel şiddet mağdurları için toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşım oluşturmalıdır.
  • Haiti Ulusal Polisi’nin ve çok uluslu güvenlik destek misyonunun çocukların korunmasına öncelik verme yeteneklerinin geliştirilmesi. Teknik yardım sağlayan uluslararası kuruluşlar, uluslararası insan hakları hukuku temelinde çalışmalı ve kuvvetlerin çocuk adaleti, çocukların korunması ve kolluk kuvvetleri tarafından güç kullanımı da dahil olmak üzere uluslararası insan hakları standartları hakkında özel eğitim almalarını sağlamalıdır.
  • Haiti’nin eğitim sistemini güçlendirmek. Eğitim, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlıkları, suç gruplarıyla bağlantılı çocukların ve savunmasız topluluklardaki diğer çocukların eğitim de dahil olmak üzere temel ihtiyaç ve hizmetlere erişimini sağlamak için kısa ve orta vadeli bir strateji geliştirmelidir. Bu, şiddetten etkilenen okulların acilen yeniden açılmasını ve güvence altına alınmasını, okul yemekleri için yeterli finansmanın sağlanmasını ve sağlanmasını ve uzun vadeli sürdürülebilirliği sağlamak için silahsızlanma, terhis ve yeniden entegrasyon programlarının eğitim stratejisine entegre edilmesini içerir.
  • Haiti’nin sağlık ve adalet sistemlerinin güçlendirilmesi: Halk Sağlığı ve Nüfus Bakanlığı, cinsel sömürü ve emek sömürüsünden kurtulan kız çocuklarının sağlık hizmetleri ve yeterli barınma da dahil olmak üzere temel hizmetlere erişimini sağlamak için kapsamlı bir strateji oluşturmalıdır. Adalet Bakanlığı adalete ve adli yardıma erişimi sağlamalıdır.
  • Haiti Sosyal Refah ve Araştırma Enstitüsü’nün ve Polisin Çocuk Koruma Tugayı gibi diğer ilgili kuruluşlarının, çocukların suç örgütlerinden sivil kuruluşlara transferine ilişkin protokolü uygulamak ve görevlerini yerine getirmek için gerekli ve tamamlayıcı programları ve önlemleri etkin bir şekilde oluşturması için güçlendirilmesi.
  • Çocuk mağdurların adalete ve tazminata erişiminin sağlanması. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği de dahil olmak üzere uluslararası destekle hükümet, diğer suistimallerin yanı sıra çocukların kullanılması ve silah altına alınması gibi ciddi suçları soruşturmak ve kovuşturmak için uzmanlaşmış yargı birimleri kurmalıdır.
  • Haiti’nin Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye dayalı çocuk adalet sisteminin yeniden etkinleştirilmesine öncelik verilmesi ve tutuklama, gözaltı ve hapis cezalarının yalnızca uygun olan en kısa süre için kullanılan ve düzenli olarak gözden geçirilen son çare tedbirleri olmasının sağlanması.
  • Çocuk tutukevinin yalnızca çocuklara yönelik hizmet vermesini sağlamak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu