ABDİsrail

ABD’nin İsrail’e yıllık askeri yardımı, dört katına çıktı

ABD, İsrail'e 1973 savaşı sırasında yaptığından daha fazla askeri yardım sağlıyor ve Husilere karşı milyarlarca dolar harcanıyor

ABD’nin askeri harcamalarını inceleyen yeni bir rapora göre, ABD, İsrail’e askeri yardım ve geçtiğimiz yıl boyunca Gazze’ye yönelik savaşının yol açtığı yayılma çatışmalarının yönetimi için en az 22 milyar dolar harcadı.

ABD, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’in güneyine düzenlediği saldırılardan bu yana İsrail’e yalnızca 17,9 milyar dolarlık askeri yardım sağladı ki bu, iki ülkenin enflasyona göre ayarlanmış tarihindeki en yüksek askeri yardım miktarı.

Biden yönetimi, Ekim 2023 saldırılarının ardından İsrail’i koşulsuz olarak destekleme sözü verdi ve İsrail’in saldırısının Gazze’deki ve şimdi de Batı Şeria ve Lübnan’daki siviller üzerindeki yıkıcı etkisinden endişe duyan bazı ABD’li yetkililerin, milletvekillerinin ve birçok insan hakları grubunun muhalefetine rağmen istikrarlı bir silah tedariki sağladı.

Bu rakam, ABD’nin 1973 Arap-İsrail savaşı sırasında ve Mısır ile İsrail arasında tarihi bir barış anlaşmasının imzalanmasının ardından müttefikine yaptığı askeri yardımı geride bırakıyor.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, dolar rakamı İsrail’in 1980’lerde Lübnan’daki Filistin Kurtuluş Örgütü ile savaşı, Lübnan’ın 15 yıllık işgali ve 2006’da Hizbullah’la olan savaşı sırasında aldığı miktarın kabaca dört katı.

Brown Üniversitesi Watson Uluslararası ve Halkla İlişkiler Enstitüsü tarafından yayınlanan rapora göre ABD, 7 Ekim 2023’ten Eylül 2024’e kadar İsrail’e 6,8 milyar dolarlık yabancı askeri finansman (FMF) veya yardım sağladı.

Buna ek olarak, ABD 4,5 milyar dolarlık füze savunma malzemesi sağladı ve İsrail’in topçu üretimini desteklemek için 1 milyar dolar harcadı. İsrail hızlı bir şekilde mühimmat kullandı, Gazze ve Lübnan’ı vurdu. Geçen hafta, İran tarafından ateşlenen yaklaşık 180 füzeyi vurmak için balistik füze savunması Arrow System’i de devreye soktu.

ABD ayrıca İsrail’e 4,4 milyar dolar değerinde ek silah sağlamak için kendi askeri malzeme stokuna daldı.

Nisan ayında Biden, İsrail’e Demir Kubbe, Davut’un Sapanı ve Ok Sistemi de dahil olmak üzere mevcut üç katmanlı savunma sistemini güçlendirmek için tasarlanmış bir lazer füze savunma sistemi geliştirmesi için 1,2 milyar dolar sağlayan bir yasa tasarısını imzaladı.

Husi saldırılarına karşı savunmak milyarlarca dolara mal oluyor

ABD ayrıca, yazarların İsrail’in Gazze savaşı başladıktan sonra başladığını belirttiği askeri operasyonları finanse etmek için 4.86 milyar dolar daha harcadı. 2024’te Kongre, ABD ordusunun saldırılara yanıt vermesi için ek 2,4 milyar doları onayladı.

2023 yılının Ekim ayında, “direniş ekseni” olarak bilinen İran tarafından desteklenen bir milis grubu, İsrail’in yanı sıra bölgedeki ABD ve Batılı varlıklara da saldırmaya başladı. Gruplar, saldırılarının Gazze’deki kuşatma altındaki Filistinlilerle dayanışma içinde olduğunu söyledi.

Lübnan’dan Hizbullah, 8 Ekim 2023’ten itibaren İsrail’e saldırdı. Bu arada, Irak’taki Şii milisler ABD üslerine saldırılar başlattı ve Yemen’deki Husiler ticari gemileri ve ABD askeri gemilerini hedef almaya başladı.

Raporun yazarları, ABD’nin Kongre tarafından tahsis edilen 2,4 milyar doları zaten harcadığını ve iki uçak gemisinin dönüşümlü konuşlandırılmasını desteklemek için ek fonlardan yararlanmak zorunda kaldığını savunuyorlar.

Yazarlar, “Bir taşıyıcı grev grubunu çalıştırmanın günlük tam yüklü maliyetinin 8,7 milyon dolar (enflasyona göre düzeltilmiş dolar cinsinden) olduğu tahmin ediliyor ve bu da yılda 2,7 milyar dolara eşit” diyor.

“Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, ABD’nin bölgesel savunma için halihazırda tahsis edilen 2,4 milyar doların en az iki katını harcama hızında olduğunu tahmin etmek mantıklıdır”.

Husiler, Suudi Arabistan ile yıllarca süren bir savaş yürüttüler, ancak şu anda bir ateşkes var ve krallığın pahalı önleyicilerle vurmak zorunda kaldığı ucuz füzeler ve insansız hava araçları kullanıyor. ABD de Kızıldeniz’de devriye gezerken aynı sorunla karşı karşıya.

Pentagon’a göre, USS Eisenhower uçak gemisi saldırı grubu bölgede devriye gezerek geçirdiği dokuz ay boyunca, Husi hedeflerine 135 Tomahawk kara saldırı füzesi ve 155 standart füze ateşledi ki bu kabaca 800 milyon dolara denk geliyor.

Yazarlar, “Bu oranda, Pentagon’un önümüzdeki birkaç ay içinde en az 1,5-2 milyar dolarlık acil durum fonuna ihtiyaç duyması muhtemeldir” diye yazdı.

İsrail gelecekteki askeri yardımda 20 milyar doları güvence altına aldı

İsrail, Gazze’ye karşı yürüttüğü savaştan önce bile, yılda yaklaşık 3,8 milyar dolar alarak ABD’den en fazla askeri yardım alan ülkeydi. Bu yardımların çoğu FMF’den geldi. Brown tarafından belirtilen 17.9 milyar dolar, eski tahsisatı hesaba katıyor.

Brown Üniversitesi’nin raporu, ABD’li vergi mükelleflerinin İsrail’in güvenliğine giden paralarının geçen yıl nasıl arttığının altını çiziyor. Ancak yazarlar bunun muhtemelen hafife alındığı konusunda uyardılar.

ABD’nin Orta Doğu’daki en yakın müttefiki olan İsrail, Amerika’nın savunma sanayisine dahil olmuş durumda ve düzenli olarak eski siparişlerden askeri malzeme alıyor. Biden yönetimi ayrıca Ekim 2023’ten bu yana İsrail’e kongre bildirimi gerektiren değerin altına düşen en az 100 silah anlaşması yaptı.

Raporun yazarları, “Ekim 2023’ten Eylül 2024’e kadar ABD’nin İsrail’e yaptığı 17,9 milyar dolarlık güvenlik yardımı, ABD’nin bu savaşa verdiği desteğin tam değerinin çok küçük bir kısmıdır ve bu ancak zaman içinde belirlenecektir” dedi.

İsrail ve ABD de geçen yıl yeni askeri yardım anlaşmaları imzaladı. Ağustos ayında Biden yönetimi, İsrail ile 20,3 milyar dolarlık yeni FMF anlaşmaları yaptığını duyurdu ve bunların bazıları, yeni F-15 savaş uçağı teslimatları gibi, tamamlanması birkaç yıl alacak.

ABD, Orta Doğu’daki ortaklarıyla güvenlik bağlarını sürdürüyor, ancak İsrail’in birçok avantajı var.

FMF’nin en büyük ikinci alıcısı olan Mısır’ın aksine, İsrail, yardımı Kongre tarafından onaylanmadan önce, “nakit akışı” finansmanı olarak bilinen bir süreçle askeri alımlarını finanse edebiliyor. Bu kredi biçimi, İsrail’in savaş uçakları gibi büyük bilet askeri malzemeleri almasına ve ödemeleri geleceğe ertelemesine izin veriyor.

ABD ayrıca, İsrail’in komşuları üzerinde “niteliksel bir askeri üstünlük” sürdürmesini sağlamak için diğer ortaklara yüksek teknolojili askeri satışlar konusunda İsrail’le ilişki kuruyor. Örneğin, BAE’nin İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararının bir parçası olarak hükümet, BAE’ye F-35 savaş uçağı satışına karşı çıkmayacağını söyledi. Bu anlaşma, ABD’nin BAE-Çin savunma bağları konusundaki endişeleri üzerine suya düştü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu