İsrail

İsraillilerin üçte birinden fazlası Hamas’ın savaşı kazandığını düşünüyor

İsrail kamu yayıncısı tarafından yapılan bir ankete göre, çatışmanın birinci yılında İsrail'in Hamas'a karşı savaşı kazandığını düşünenlerin oranı sadece yüzde 27'dir

Hamas üyeleri, İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesinden "15 dakika" sonra Gazze'deki kasabaları geri alıyorlar.
  • Hamas saldırısında çoğu sivil olmak üzere 1.139 kişi öldü ve 250'den fazla kişi esir olarak Gazze'ye alındı, bunlardan 97'sinin hala Gazze'de olduğuna inanılıyor.BM rakamlarına göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik müteakip ve devam eden saldırısı, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 42.000 kişiyi öldürdü.

İsrail’in ulusal yayın kuruluşu KAN News ve Kantar Enstitüsü tarafından yürütülen ankette 653 İsrailli ile görüşüldü.

Sonuçlar, yüzde 35’inin İsrail’in Hamas’a karşı savaşı kaybettiğini düşündüğünü, geri kalanının ise emin olmadığını gösteriyor.

Savaş sona erdikten sonra Gazze sınırındaki topluluklardan birine taşınmak isteyip istemedikleri sorulduğunda, sadece yüzde 14’ü orada yaşamayı düşüneceğini söylerken, yüzde 86’sı isteksiz olduğunu söyledi.

Eski ve mevcut İsrail askeri yetkilileri de Gazze’deki savaşı kaybettiklerini ve Hamas’ın kazandığını söylediler.

İsrail ordusunun Gazze bölümünün eski komutanı Tümgeneral Gadi Shamni, geçen ay New York Times’a verdiği röportajda, Hamas’ın savaşı kazandığını, İsrail’in ise “ve büyük ölçüde” kaybettiğini söyledi.

Hamas’ın askeri yeteneklerinin inkar edilemez bir şekilde azaldığını, ancak grubun hala Gazze’yi kontrol ettiğini söyledi.

Hamas üyeleri, İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesinden “15 dakika” sonra Gazze’deki kasabaları geri alıyorlar.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir savunma yetkilisi, Eylül ayında ABC News’e ayrı ayrı şunları söyledi: “Savaşı kaybediyoruz, caydırıcılığı kaybediyoruz, rehineleri kaybediyoruz.”

Pazartesi günü, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşının başlamasından bu yana bir yıl geçti ve bu, İsrail’in güneyindeki Hamas liderliğindeki savaşçıların büyük bir saldırısının ardından geldi.

Hamas saldırısında çoğu sivil olmak üzere 1.139 kişi öldü ve 250’den fazla kişi esir olarak Gazze’ye alındı, bunlardan 97’sinin hala Gazze’de olduğuna inanılıyor.

BM rakamlarına göre, İsrail’in Gazze’ye yönelik müteakip ve devam eden saldırısı, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 42.000 kişiyi öldürdü.

7 Ekim’de Hamas lideri olan İsmail Haniye, Temmuz ayında Tahran’da suikaste uğradı. Halefi Yahya Sinvar’ın Gazze’de olduğuna inanılıyor.

Geçen yıl boyunca, BM Güvenlik Konseyi kararı da dahil olmak üzere çok sayıda ateşkes önerisi İsrail tarafından reddedildi, çünkü İsrail, çatışmayı siyasi bir şekilde sona erdirmek yerine Hamas’ı ortadan kaldırmakta ısrar ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu