ABD

Harris’i desteklemekten vazgeçenler, Yeşiller Partisi’nden Jill Stein’ı destekliyor

Stein ve Butch Ware'in onaylanması, Müslümanların ABD'nin İsrail'e verdiği desteğe karşı öfkelerini üçüncü tarafları desteklemeye yönlendirmesiyle geldi

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partiler son birkaç haftayı hangi adayın, Kamala Harris'in mi yoksa Donald Trump'ın mı daha İsrail yanlısı başkan olacağı konusunda tartışarak geçirdiler.
  • Stein, başkanlık seçimlerini kazanması halinde vereceği ilk kararlardan birinin İsrail'e verilen tüm askeri desteği sona erdirmek olacağını söyledi.

Biden-Harris yönetiminin İsrail’in Gazze’de devam eden savaşına verdiği desteğe yönelik yaygın öfkeden geçen yılın sonlarında filizlenen Harris’i Terk Et hareketi, Yeşiller Partisi’nden Jill Stein’ı ABD başkanlığı için resmen onayladı.

Onay, Stein ve Yeşiller Partisi için türünün ilk örneği ve Harris’i Terk Et kampanyası, bu seçim döngüsünde kampanyasını destekleyen ilk büyük Müslüman liderliğindeki siyasi grup oldu. Geçen ay, daha küçük bir grup olan Müslüman Amerikan Halkla İlişkiler Konseyi NC de Stein’ı destekledi.

“Daha büyük bir kötülük ile daha az kötü arasında seçim yapmıyoruz. İki yıkıcı güçle karşı karşıyayız: biri şu anda bir soykırımı yönetiyor, diğeri ise onu sürdürmeye eşit derecede kararlı. Her ikisi de bunu başarmaya kararlı, “dedi Harris’i Terk Et kampanyası Pazartesi günü yayınlanan bir açıklamada.

“Müslüman Amerikalıları ve soykırıma karşı çıkan herkesi 2024’te Yeşiller Partisi’ne oy vermeye çağırıyoruz. Adalete giden yol uzun, sancılı ve zordur ama yol açmak ve takip etmek bizim elimizde.”

Stein, başkanlık seçimlerini kazanması halinde vereceği ilk kararlardan birinin İsrail’e verilen tüm askeri desteği sona erdirmek olacağını söyledi.

Onay aynı zamanda Müslüman Amerikan toplumunun oy kullanma modellerinde artan bir değişimin ortasında geliyor. On yıllar boyunca Müslüman seçmenlerin çoğunluğu Demokrat Parti’ye oy verdi.

Bununla birlikte, ABD’nin İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşına verdiği askeri ve diplomatik destek, İsrail’in kısa süre önce Lübnan’a yönelik bir kara harekâtına dönüştürdüğü savaş, Kasım ayında yapılacak seçimlerde seçmen bloğu için büyük bir önceliktir.

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partiler son birkaç haftayı hangi adayın, Kamala Harris’in mi yoksa Donald Trump’ın mı daha İsrail yanlısı başkan olacağı konusunda tartışarak geçirdiler.

Pazar günü CBS’nin 60 Dakika programına verdiği röportajda Harris’e, ABD’nin müttefiki İsrail ve Başbakan Benjamin Netanyahu üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığı soruldu ve Netanyahu’nun Lübnan hareketi Hizbullah ile ateşkes önerisini reddetmesine atıfta bulunuldu.

Harris, İran’ın geçen hafta İsrail’e yönelik misilleme balistik saldırısına atıfta bulunarak, “İsrail’in kendisini bu tür saldırılara karşı savunmasına izin vermek için elimizden geleni yapmak hiç şüphesiz bizim zorunluluğumuzdur” dedi.

Sonuç olarak, Müslüman seçmenler kitleler halinde Demokrat Parti’den ayrıldı. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi tarafından yapılan bir dizi anket, Başkan Joe Biden’ın hala Demokratların başkan adayı olduğu 2020 ile Temmuz 2024 arasında Demokrat Parti’ye Müslümanların desteğinde yüzde 43’lük bir düşüş olduğunu ortaya koydu.

Geçen ay, büyük Müslüman Amerikan gruplarından oluşan bir görev gücü, seçmenleri hem Gazze’de ateşkesi hem de İsrail’e silah ambargosunu destekleyen adaylara oy vermeye çağıran bir bildiri yayınladı – şimdiye kadar sadece bağımsız ve üçüncü taraf adaylar bu pozisyonların her ikisine de destek verdi.

Ardından önemli bir gelişme olarak, ABD’deki 100’den fazla önde gelen imam ve Müslüman alimden oluşan bir grup, Müslümanları Harris veya Trump yerine üçüncü taraf bir adaya oy vermeye çağıran bir mektup imzaladı.

İlk olarak Middle East Eye tarafından elde edilen mektupta, “Geleceğin ne getireceğini bilmiyor olabiliriz, ancak şunu biliyoruz: Kardeşlerimize bu kadar çok kan döken bir yönetime oy vererek veya onları destekleyerek ellerimizi lekelemeyeceğiz” dedi.

“Kesinlikle açık olmak istiyoruz: Evde kalmayın ve oy vermeyi atlamayın. Bu yıl, cumhurbaşkanlığı bileti için üçüncü partiye oy vererek bir açıklama yapın” dedi.

Eski adı Biden’ı Terk Et olan Harris’i Terk Et kampanyası, Biden’ın Gazze’de ateşkes çağrısı yapması için son tarihin gelip gitmesinin ardından Aralık ayında birkaç Müslüman Amerikalı lider ve topluluk organizatörü tarafından başlatıldı ve yanıt alınmadı.

Daha sonra, Harris’in Gazze’de koşulsuz ve kalıcı bir ateşkesi kabul etmesi ve ABD’nin İsrail’e tam bir silah ambargosunu kabul etmesi talebinin yanıtsız kalmasının ardından Ağustos ayında Harris’i Terk Et olarak yeniden başlatıldı.

Kampanyadan yapılan açıklamada, “Hareketimiz, Amerikan halkının, özellikle de Müslüman Amerikan toplumunun, baskıya karşı durma ve soykırımı durdurmak için tüm gücümüzü kullanma konusunda paylaştığımız sorumluluğu kabul etmelerini sağlamaya adanmıştır” denildi.

Pazartesi günkü onayın ardından Abandon Harris, Stein ve aday arkadaşı Butch Ware ile Çarşamba günü Michigan, Dearborn’da bir basın toplantısı düzenleyecek.

Minnesota Twin Cities Üniversitesi’nde insan hakları profesörü ve Abandon Harris’in kurucu ortağı Hassan Abdel Salam, kampanyanın Joe Biden’ı ve şimdi Kamala Harris’in İsrail’in Gazze’ye karşı savaşına verdikleri destek nedeniyle seçimi kaybetmesini sağlama hedeflerini ilerletmek için en iyi adayı aramak için Şubat ayından bu yana üçüncü taraf adaylarla görüştüğünü söyledi.

Abdel Salam, MEE’ye verdiği demeçte, “Abandon Harris’te, Yeşiller Partisi’ni, Başkan Yardımcısı’nı soykırımı nedeniyle cezalandırmak, Müslüman Amerikalıların ve müttefiklerimizin gücünü ortaya çıkarmak ve güç satın almak için stratejik bir araç olarak kullanıyoruz” dedi.

“Bu güçle, soykırımın bir daha asla oy pusulasında olmamasını sağlayacağız. Amerikan hükümeti bir daha asla soykırım yapmayacak.”

Stein’a doğru itildi

Bu seçim döngüsü sırasında Müslüman toplumunda iki büyük siyasi partiden uzaklaşan bu artan kaymaya rağmen, Müslüman liderliğindeki bazı gruplar Demokrat Parti’ye desteğini sürdürmeye devam ediyor.

Bu gruplardan biri olan Emgage, geçen ay Harris’i resmen onayladı ve kısa süre önce başkan yardımcısı adayı Tim Walz’ı ağırladı.

Walz, Emgage’in ev sahipliği yaptığı sanal bir zirvede konuştu ve burada ABD’nin İsrail’e desteğini duyurmaya devam etti.

“Bu savaş sona ermeli ve şimdi sona ermeli. Başkan yardımcısı bunu sağlamak için her gün çalışıyor. İsrail’in kendini güvence altına alması, rehinelerin evlerinde olması, Gazze’deki acıların şimdi sona ermesi ve Filistin halkının haysiyet, özgürlük ve kendi kaderini tayin hakkının farkına varması için” dedi.

Gazze’deki savaşla ilgili ön seçimler sırasında Başkan Biden’dan oy vermemeyi amaçlayan bir hareket olan Taahhütsüz Kampanya, geçen ay Harris’i resmi olarak destekleyemese de, seçmenlerin alternatiflerin hiçbirini seçmemesi gerektiğini söyleyen bir bildiri yayınladı.

Ardından Pazar günü, 100’den fazla imam ve akademisyenin üçüncü parti oylamasını onaylayan mektubunun yayınlanmasının ardından, Harris’i onaylayan farklı bir mektup diğer 26 imam tarafından imzalandı ve yayınlandı.

İkinci mektubu bildiren NBC’ye göre, Muhammed Elsanousi bu çabanın düzenlenmesine yardımcı oldu. Elsanousi, ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu için Biden adayı ve Filistin hakları hareketlerini antisemitik olarak tanımladığı için Filistin yanlısı gruplar tarafından uzun süredir kınanan bir grup olan İftira ve İnkarla Mücadele Birliği ile bağları var.

Müslüman toplumundaki diğerleri Cumhuriyetçi Parti’ye ve Trump kampanyasına doğru sürüklendi.

Yeşiller Partisi, Stein’ın kampanyasında kısmen bir artışa yol açan Müslüman toplumun seçim politikasındaki bu kırılmanın ortasında, Demokrat Parti üyelerinden gelen bir dizi saldırıyla karşı karşıya kaldı.

Demokrat Kongre Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Yeşiller Partisi’ni “ciddi değil” olarak nitelendirdi ve Stein’ın başkanlık teklifinin “yağmacı” olduğunu söyledi.

Kendisi de Müslüman olan eski kongre üyesi ve daha sonra Minnesota başsavcısı olan Keith Ellison, Stein’ın “mide bulandırıcı derecede geleneksel” olduğunu söyledi ve onu “Cumhuriyetçi zaferler dışında hiçbir şey üretme kaydına sahip olmamakla” suçladı.

“Müslüman toplumundaki pek çok insan, Jill Stein’ın kampanyasına katılmak için daha fazla neden görüyor. Bu koordineli saldırının nedeni budur, “dedi Stein’ın California-Santa Barbara Üniversitesi’nde doçent olan ve aynı zamanda Müslüman olan koşu arkadaşı Ware, Bad Faith podcast’inin bir bölümünde.

Oy Pusulası Erişimi

Önde gelen Müslüman Amerikan sivil haklar gruplarından biri olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 2,5 milyon kayıtlı Müslüman seçmen var.

Bu, 161 milyon Amerikalı olan kayıtlı seçmen havuzunun tamamından marjinal bir miktardır. Ancak seçim verileri, Müslüman seçmenlerin Arizona, Pennsylvania, Georgia, Minnesota, Michigan ve Wisconsin gibi başkanlık seçimlerini kazanmak için kilit öneme sahip eyaletlerde önemli bir etki yaratabileceğini gösteriyor.

Arizona, Michigan ve Wisconsin eyaletlerinde Stein, Müslüman seçmenler arasında Harris’e karşı önde gidiyor.

Abandon Harris kampanyasının kurucu ortaklarından Jaylani Hussein, MEE’ye politika önceliklerine uyan bir dizi iyi üçüncü taraf adayı olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, Stein’ı onaylamadaki en büyük faktör, oy pusulası erişiminin bir sonucu olarak geldi. Stein, toplam 437 seçim oyuna sahip olan 38 eyalette resmi olarak oy pusulasında yer alıyor – cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmak için 270 seçim oyu gerekiyor.

Hüseyin MEE’ye verdiği demeçte, “Bağımsız partilerdeki ilk geçerli seçeneğimiz, oy pusulasına erişimleri nedeniyle Yeşiller Partisi’dir” dedi.

“Soykırıma karşı oy kullanan bireylere tam destek veriyoruz, bu da bağımsız bir partiye oy vermek ve Kamala Harris ya da Donald Trump’a oy vermemek anlamına geliyor” diyen Trump, Cornel West ve Gazze savaşına karşı olan diğer adayların da “iyi seçenekler” olduğunu sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu