Rusya

BM İnsan Hakları Konseyi Rusya Konusunda Uzman Gözlemcisini Yenilemeli

Giderek daha vahim hale gelen insan hakları krizinin incelenmesi gerekiyor

Rusya’nın insan hakları durumu yıllardır kötüleşiyor, ancak Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinden bu yana geçen iki yılda, yetkililerin baskı kampanyası endişe verici bir şekilde hızlandı. Geçtiğimiz ay BM İnsan Hakları Konseyi’ne rapor veren BM Rusya özel raportörü, “sistematik insan hakları ihlalleri, hükümetin kamusal ve özel yaşamın tüm alanlarını kontrol etme ve muhalefeti bastırma stratejisinin bir parçasıdır” diyerek bunu çarpıcı bir şekilde ele aldı.

Rusya’nın sivil aktivistleri boğucu bir baskıyla karşı karşıya, ancak hakların geri verildiğini görmeye kararlılar. Bu hafta Cenevre’de, BM İnsan Hakları Konseyi onlara uluslararası inceleme çağrılarının duyulduğuna ve uluslararası insan hakları topluluğunun özel raportörün görev yetkisini yenileyerek onların yanında durduğuna dair güçlü bir mesaj gönderebilir.

Rusya’da, siyasi güdümlü kovuşturma için hedef alınan kişiler, gözaltında yıldırma, acımasız şiddet ve kötü muamele ve diğer kötü muamele ile karşı karşıya kalmaktadır. Rusya’nın 2024’te Ukrayna’ya karşı savaşını eleştirdiği için 10.000’den fazla idari suçlama getirildi. Düzmece “yanlış bilgi” veya “itibarsızlaştırma” suçlamalarıyla yargılanan 545 kişiden 177’si Ekim 2023’ten bu yana hüküm giydi ve 124’ü hala hapiste. Ülkeden kaçan aktivistler, Kremlin’in onları zorla Rusya’ya iade etme çabalarından bahsetmek yerine, savaş sansürü, aşırılıkçılık ve diğer siyasi güdümlü suçlamalardan gıyaben mahkum edildi.

Yetkililer, yasama saldırılarının kapsamını genişletmeye devam ediyor. Sivil Toplum ve cezaların sertleştirilmesi. 2024 yılında Adalet Bakanlığı, 108 kişi ve kuruluşu “yabancı ajan” olarak belirleyerek toplam sayıyı Ekim ayına kadar 859’a çıkardı. Geçtiğimiz yıl, yetkililer “uluslararası LGBT Hareketi”ni “aşırılık yanlısı bir örgüt” olarak yasadışı ilan edecek kadar ileri gittiler. Bu kararı, insanları “LGBT sembolleri” sergiledikleri için cezalandırmak için kullanmaya başladılar bile.

Kremlin’in baskıcı cephaneliğine yapılan her eklemeyle birlikte, Rusya’nın insan hakları krizi daha da vahim hale geliyor. Özel raportörün yenilenmesi, BM insan hakları sistemi içinde Rus sivil toplumu için hayati bir temas noktası olmaya devam edecek ve insan hakları savunucuları, gazeteciler ve aktivistler meşru insan hakları çalışmaları nedeniyle yıldırma, taciz ve sert cezalar yoluyla susturulurken bağımsız izleme ve dikkat sağlayacaktır. BM İnsan Hakları Konseyi, özel raportörün görev süresini yenileyerek, Rus makamlarına, uluslararası toplumun, Rus hükümetinin yurtiçinde veya yurtdışında işlediği ağır insan hakları ihlallerine karşı Rus sivil toplumunun cesur duruşuna verdiği destekte sarsılmaz bir tutum sergilediğinin sinyalini verecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu