JaponyaShizuoka

Japonya’nın İstismarcı ‘Rehine Adaleti’ Sistemi Devam Ediyor

Gazete İlanı Uluslararası Haksız Mahkumiyet Günü'nü İşaretliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Japonya Masumiyet Projesi’nin ortak sponsorluğunda yürütülen “Japonya’da ‘Rehine Adaletine’ Son” projesi, Uluslararası Haksız Mahkumiyet Günü’nü kutlamak için, Japonya’nın insan haklarını ciddi şekilde ihlal eden ve ülke çapında sayısız haksız mahkumiyetle sonuçlanmaya devam eden istismarcı “rehine adaleti” sistemi hakkında farkındalık yaratmak için bir gazete ilanı verdi.

Reklamda, yetkililerin gözaltındaki suçlu şüphelilere süresiz tutuklulukları sırasında itiraf etmeleri için baskı yaptığı ve sonunda suçları itiraf ettikleri belirtiliyor. Bu uygulamadan birçok haksız mahkumiyet sonuçlanmıştır. Reklam, adalet sisteminin gözden geçirilmesi için kamuoyunun bilinçlendirilmesi ihtiyacının altını çiziyor: “Japonya’da ‘rehine adaletine’ son verin.”

“Rehine adaleti” uyarınca, suçlu şüphelilerin adil yargılanma ve adil yargılanma hakları reddediliyor. Yetkililer şüphelileri uzun süreler, bazen aylarca veya yıllarca gözaltında tutuyor. İtiraf etmezlerse daha uzun süre gözaltında tutulabilirler. Yetkililer, iddianame öncesi gözaltı sırasında şüphelileri itirafta bulunmaya zorlamak için sert sorgulamalara tabi tutuyor. Savunma avukatlarının sorgulamalar sırasında hazır bulunmalarına izin verilmez ve bir şüpheli anayasal sessiz kalma hakkını kullansa bile sorgulama durmaz.

Iwao Hakamata vakası, uygulamanın tehlikelerini vurgulamaktadır. Eski bir profesyonel boksör olan Hakamata, 18 Ağustos 1966’da dört kişilik bir aileyi öldürmekten tutuklandı. Polis ve savcılar tarafından yapılan sert sorgulamaların ardından yaklaşık bir ay sonra itiraf etti. Zorla itirafına dayanarak, Hakamata suçlandı ve ardından suçlu bulundu ve ölüm cezasına çarptırıldı. Masumiyetini korudu ve sonunda yeniden yargılanmasının ardından 26 Eylül 2024’te tutuklanmasından 58 yıl sonra beraat etti.

Adaletin bu tür düşüklüklerine rağmen, Japon yetkililer iddianame öncesi tutukluluk döneminde hala itirafları zorluyor.

Bugünkü gazete ilanında 3.477 “正” karakteri yer alıyor. Japonca’da, sayarken her “正” beş rakamını temsil eder ve Hakamata’nın haksız yere hapsedilerek geçirdiği 17.388 günü ve hapis cezası ne kadar uzun sürerse adaletin nasıl daha da bozulduğunu sembolize eder.

Japon hükümeti “rehine adaletini” kesin olarak sona erdirmek için daha fazla beklememelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu