DiyetSağlık

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Sirke, nişasta veya şeker içeren besinlerin etil alkol ve asetik asit fermantasyonları olmak üzere iki aşamalı fermantasyona tabi tutulmasıyla elde edilir. Elma, üzüm, nar, alıç, kabak, kuşburnu, adaçayı, ananas, bal, balsamik, hurma, ardıç gibi çeşitli sirke türleri bulunmaktadır. Sirke türlerinden özellikle elma sirkesinin sağlığı geliştirici etkileri bilimsel çalışmalarla araştırılmıştır. Sirkenin sağlık için faydaları nelerdir? Buyurun bakalım…

Kan şekeri seviyelerini düzenliyor.

Yapılan çalışmalar, sirkenin insülin işlevini iyileştirebileceğini ve yemeklerden sonra kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini göstermektedir. Diyabetli bireyler, rafine karbonhidrat ve şekerden kaçınmanın yanında öğünlerine elma sirkesi ekleyerek kan şekeri seviyelerini iyileştirebilirler.

Kilo kaybına destek sağlayabilir.

Yapılan çalışmalar, elma sirkesinin tokluk hissini artırarak günlük kalori alımını azalttığını ve bel bölgesindeki yağlanmayı azalttığını göstermektedir. Bununla birlikte, kan şekeri ve insülin seviyelerini düşürerek de kilo kaybına katkıda bulunabilir. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite rutinine ek olarak beslenmeye elma sirkesi eklemek kilo kaybını kolaylaştırabilir.

Zararlı bakterileri öldürüyor.

Sirkedeki ana madde olan asetik asit, zararlı bakterileri öldürebilir ve çoğalmalarını önleyebilir. Dezenfektan olarak kullanılmasının yanında tırnak mantarı, bit, siğil ve kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için de kullanılmaktadır. Bununla birlikte, sirke aynı zamanda gıda koruyucu etkiye de sahiptir. Araştırmalar, E. coli gibi bakterilerin yiyeceklerin içinde büyümesini ve bozulmasını engellediğini göstermektedir.

Kalp hastalığı riskini azaltabilir.

İnsanlarda yapılan yeterli çalışma olmasa da hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, elma sirkesinin önemli kalp hastalığı risklerinden olan yüksek kolesterol, trigliserit ve kan basıncı seviyelerini düşürdüğünü göstermektedir.

Cilt sağlığını geliştirebilir.

Topikal elma sirkesi kullanmak cildin doğal pH’ını yeniden dengelemeye yardımcı olarak koruyucu cilt bariyerini iyileştirebilir. Elma sirkesi, kuru cilt ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, antimikrobiyal etkisi sayesinde akne problemine de iyi gelebilir. Ancak elma sirkesi kullanılmadan önce mutlaka hekime danışılmalı ve seyretilmemiş elma sirkesinin cilde direkt uygulanmasından kesinlikle kaçınılmalıdır.

Elma sirkesi nasıl kullanılır?

Elma sirkesini diyete dahil etmenin en ideal yolu salatalara ve soslara eklemektir. 1 su bardağı suyun içerisine 1-2 yemek kaşığı eklenerek de tüketilebilir. Elma sirkesini seyreltmeden kullanmak diş minesine zarar verebilir ve sindirim problemlerine neden olabilir.

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu