Dijital ParaEkonomi

Bitcoin yarılanmasına 100 günden az zaman kaldı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), piyasa değeri açısından dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin tabanlı borsa yatırım fonlarını (Bitcoin ETF) onaylamasının ardından sakinleşen kripto para piyasalarında gözler, yılın ikinci büyük olayı olarak anılan yarılanmaya çevrildi. Madencilerin ödüllerinin yarı yarıya düşürülmesini ve bu durumun Bitcoin arzına etki etmesini öngören yarılanmanın, Nisan 2024’te gerçekleşeceği tahmin edilirken, kripto para ekosistemi 100 günden geriye saymaya başladı. CoinMarketCap verilerine göre trafik, likidite, işlem hacmi gibi veriler açısından dünyanın en büyük ikinci kripto para borsası olan OKX Ticari Faaliyetler Sorumlusu Lennix Lai, Bitcoin yarılanmasına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Bitcoin yarılanmasına 100 günden az zaman kaldı

Bir önceki yarılanmada %200 artış görüldü

Bitcoin ETF onay sürecindekine benzer fiyat tartışmalarının yarılanma etkinliğine 100 günden az zaman kala yeniden alevlendiğini hatırlatan Lennix Lai, “Bitcoin ETF kesinlikle sektör için bir dönüm noktasıydı. Her ne kadar Bitcoin 49 bin seviyelerine kadar yükselip ardından 42 bin bandına düşse de orta ve uzun vadeli etkilerinin kripto para piyasalarını canlandırması muhtemel görülüyor. Dört yılda bir gerçekleştirilen halving de başta Bitcoin topluluğu olmak üzere kripto para ekosistem paydaşları tarafından yakından takip ediliyor ve yarılanmanın fiyatlara etkisi tartışılıyor. Öncelikle tarihsel verilere bakmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Bitcoin en son Mayıs 2020’de yarılanmıştı ve bu durum, o yılın sonunda kripto para biriminin fiyatlarına %200 artış olarak yansıdı. 2016’daki yarılanmanın ardından fiyat, 2017’de 20 bin dolar seviyesine sıçradı” dedi.

Endüstri kararsız, görüşler farklılaşıyor

Yarılanma olayının daha çok Bitcoin üreticilerini, yani madenci şirketleri etkileyeceğini ifade eden Lennix Lai, “Bazı haberlerde, özellikle Kuzey Amerika’daki Bitcoin madencilerinin donanım yatırımları yaptıkları görülüyor. Bitcoin yarılanmasının, büyük sermaye harcaması (CAPEX) kapasitesine sahip oyuncuların lehine olacağını tahmin ediyorum. Küçük ölçekli madenciler ise, madencilik gücünü tanımlayan hash oranları göz önüne alındığında beklenen yatırım getirisini sağlayabilmek için CAPEX’lerini ikiye katlamak ve operasyon harcamalarını artırmak durumunda kalacak. Başka bir deyişle küçük madenciler, madencilik altyapısını oluşturmak için daha fazla risk alacak ve bu durum da onları Bitcoin’deki fiyat dalgalanmalarına karşı daha kırılgan hâle getirecek. Bu durumun kripto madencilik sektöründe bir konsolidasyon etkisi oluşturabileceğini söyleyebiliriz. Zira madencilerin çok daha verimli çalışması ve diğer gelir fırsatlarını keşfetmesi gerekiyor. Bu noktada, Bitcoin’in BRC-20 gibi Katman 2 ekosistemini keşfetmenin ve ‘inscription’ yeniliğinin başka bir gelir kaynağı getirmesi olasılığının da altını çizmek gerekiyor” dedi.

“Ekosistemi takip ediyor, Türk yatırımcıların kriptoya erişimini kolaylaştırıyoruz”

Önümüzdeki dönemin kripto para piyasalarındaki gelişmeler açısından oldukça hareketli olabileceğine dikkat çeken OKX Ticari Faaliyetler Sorumlusu Lennix Lai, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

Fiyat tahminlerine dair çok sayıda manşet görmek olası. 2024 için yüzde binlik bir ralli bekleyenleri de görmek mümkün, daha olağan senaryolarda 60 bin dolar gibi fiyatları hedefleyenleri de. OKX olarak çok güvendiğimiz ve faaliyet göstermekten memnuniyet duyduğumuz Türkiye pazarındaki kripto para yatırımcılarını güncel bilgilerle desteklemeye, kripto yatırımlarının fırsatları ve riskleri hakkında bilgilendirmeye şeffaflıkla devam ediyoruz. Kullanıcı varlıklarının rezervini birebir tutan ve düzenli olarak rezerv kanıtı raporu sunarak sektörde güvene öncülük eden OKX olarak, kriptonun en hareketli yıllarından biri olacağını düşündüğümüz 2024’te de Türk yatırımcılara desteğimizi sürdüreceğiz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu