AnkaraAvcılarÇankayaDiyarbakırEtkinliklerİstanbulİzmirKadıköyKartalKonserSanat ve KültürSergiSinemaTiyatroYurt Haberleri

İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır’da bu hafta gerçekleşecek olan kültür-sanat etkinlikleri

İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır’da bu hafta gerçekleşecek olan kültür-sanat etkinliklerini sizler için derledik.

İstanbul’da bu hafta

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz

Bürokrasiyi önemli bir boyutta eleştiren Aziz Nesin’in “Yaşar ne Yaşar Ne Yaşamaz” adlı eserinden uyarlanan oyun “Yaşar Yaşamaz” karakterinin devlet-birey ilişkileri arasında kayboluşunu anlatıyor. Bürokrasinin karşısında hep ezilmiş olan karakterin cezaevine girmesi ile birlikte geçirdiği değişimi izliyoruz. Türkiye roman tarihinin en önemli yergi örneklerinden birinden uyarlanan bu oyun 28 Aralık Perşembe günü Cafe Theatre Kartal’da izleyicileri ile buluşacak.

Tatavlada Son Dans

Oyun, 6-7 Eylül Pogromu’ndan sonra vatanını bırakmak istemeyen Eleni ve Gül adlı iki karakterin Tatavla’da sıkışıp kalmasını anlatıyor. Geçmiş ve şimdiki zamandan izler taşıyan karakterler, olayların etkilerinden sıyrılmak için çocuk saflığı ve edasıyla oynuyor. Oyun bu iki Rum kadının ‘gitmek mi yoksa kalmak mı?’ soruları arasında kalmışlıklarına değiniyor. Oyun 23 Aralık Cumartesi’ye kadar Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi’nde olacak.

Yaşamaya Dair

Genco Erkal’ın yönettiği ve Tülay Günal ile oynadığı “Yaşamaya Dair” oyununda; Nazım Hikmet’in, Bursa Cezaevi’ndeki tutukluluk sürecinde yaşadıkları, Piraye Hanım’a olan tutkulu aşkı ve daha sonrasında da sürgün yıllarında çektiği vatan hasretine değiniliyor. Piyano ve viyolonsel eşliğinde oynanacak olan oyunda Fazıl Say ve Zülfi Livaneli gibi farklı bestecilerin şarkıları da seslendirilecek. Nazım Hikmet’in ölümünün 60. yılında seyircisiyle buluşmaya devam eden oyun 26 Aralık Salı günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde olacak.

İzmir’de bu hafta

 “Kendisinden Doğup Kendisine Dönen” Sergisi

Mekanda Adalet Derneği (MAD) ve Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı’nın (BAYETAV) ortaklaşa gerçekleştirdiği Büyük Menderes Havza Çalışması’nın çıktılarının yanı sıra, süreci belgeleyen sergi aynı zamanda araştırmacıların bölgeye gerçekleştirdikleri gezilerinde çektikleri fotoğraflar da bünyesinde barındırıyor. Sergi, 4 Kasım-25 Şubat tarihlerinde Bayetav Sanat’ta ziyaretçilere açık olacak. 

 İyi Tasarım/Good Design İzmir_8 Sergisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından gerçekleştirilecek olan “Uzlaşma” adlı sergi sanatseverleri ‘uzlaşmaya’ çağırıyor. “İyi, güzel, becerikli” anlamlarına gelen ‘uz’ kelimesinin -laşma işteşlik eki ile buluşması sonucu ortaya çıkan kelime serginin adı ve ana temasını oluşturuyor. Kişinin kendi benliği ile olan uzlaşısından ötekilere dokunan engin bir perspektifte ilişkilerimize dönmeye ve yeniden bakmaya davet ediyor. Birçok içeriği sorgulamaya iten bu sergi 1-23 Aralık tarihlerinde İzmir Akdeniz Akademisi’nde olacak.

 Anadolu Rockustik Konseri

Anadolu’nun zengin kültürü ile Rock müziğinin harmanlandığı Serkan Yılmaz’ın Anadolu Rockustik turnesinin bu konserinde; Anadolu ozanlarının türküleri ile Anadolu Rock ustalarının ezgilerinin karışımına şahitlik ediyor olacağız. Bu eşsiz deneyim 22 Aralık Cuma günü Seferihisar Ürkmez Sanat Sahnesinde olacak.

Ankara’da bu hafta

Korkuyu Beklerken

Oğuz Atay’ın “Korkuyu Beklerken” romanının uyarlaması olan bu oyun, karakterlerin duygularının bastırılmışlığı nedeniyle dış dünyanın gerçekliği ile uyum sağlayamamalarına değiniyor. Oyunda toplum eleştirisi, yalnızlık ve başkaldırı ana temaları ele alınıyor. Varoluşsal krizler üzerine kurulu olan bu eser 25 Aralık Pazartesi günü Ankara Devlet Tiyatroları Küçük Tiyatro’nun sahnesinde olacak.

Yeni Aralık

Kariyerlerinin başlarında olan genç sanatçılara imkân tanımak için 2011 yılından beri düzenli olarak gerçekleştirilen, daha öncesinde ‘Küçük Şeyler’ şimdi ise ‘Yeni Aralık’ adı ile anılan sergide projeye katkıda bulunan çok sayıda sanatçılar da yer alıyor. Metalaşma sürecinde sanat eserinin değerini belirleyen dinamiklerin de eleştirildiği bu sergi 8-30 Aralık tarihlerinde Galeri Soyut/Çankaya C Salonu’nda ziyaretçilerini bekliyor.

Hayatta Roller Rollerde Kadınlar

Kadınlara seçim şansı verilmeden giydirilen roller, bu rollerin kadınların hayatını etkileyiş biçimleri, hapsolmuşluk içerisinde hayatlarına devam etmeye çalışan kadınlar. Bu oyun ile birlikte toplumun ve kişilerin kadınlara giydirdikleri roller ve bunların sonucunda kadınların hayatlarının nasıl etkilendiğini izleyeceğiz. Yazarların kendi oyunlarından da mini parçaların eşlik edeceği bu geniş içerikli oyun 22 Aralık Cuma günü Timitiyatro’da olacak.

Piraye

Oyun, Nazım Hikmet’in en büyük ilham kaynağı olan aşkı Piraye Hanım’a olan bağlılığını anlatıyor. Nazım Hikmet, karısı Piraye’ye 1933’ten 1950’ye kadar, aralıklı olarak hapishanede geçirdiği 17 yıl boyunca yüzlerce mektup yazdı. Bu mektuplar aracılığıyla aşkını, kavgasını, hasretini en duru haliyle Piraye ile paylaştı. Piraye, 23 Aralık Cumartesi günü Cermodern Sahnesi’nde izleyicileriyle buluşacak.

Diyarbakır’da bu hafta

Diyarbakır Kitap Fuarı

16 Aralık’ta ziyarete açılan Diyarbakır 10. Kitap Fuarı, 24 Aralık Pazar gününe kadar açık olacak. 120 yayınevi, 350 yazar ve şairin katılım gösterdiği fuarın söyleşi ve imza takvimine diyarbakirkitapfuari.org.tr üzerinden ulaşılabilir. 

Ben Rosa Luxemburg

Oyun, “Özgürlük her zaman başka türlü düşünenin özgürlüğüdür” sözünün sahibi Marksist, anti-militarist, filozof, ekonomist Rosa Luxemburg’un hayatını anlatıyor. Öldürüldüğünde yalnızca 48 yaşında olan Rosa Luxemburg, eşit bir dünya kurmanın mümkün olduğunu düşünen bir kadındı. Bu oyun ise Luxemburg’un çocukluğu, gençliği ve verdiği mücadelelere değiniyor. Jülide Kural’ın yazdığı, yönettiği ve oynadığı oyun 22 Aralık Cuma günü Amed Şehir Tiyatrosu’nda olacak.

 İlçe Postası

Diyarbakır Hafızası’nın “İlçe Postası” ismiyle başlayan yeni sergi dizisi yayında. Diyarbakır’ın merkez dışında kalan ilçelerini oralarda doğmuş, büyümüş yazarlar ve araştırmacılar aktarıyor. Ergani, Eğil ve Silvan ilçelerine odaklanan sergi bünyesinde şiir, düz yazı gibi farkı yazı ve sanatsal türlerde içerikler barındırıyor. Şehrin altı bin yıllık tarihini ele alan bu sergi dizisine “DiyarbakırHafızası” internet sitesi üzerinden erişebilir, kente dair elinizde bulunan özel koleksiyonlarla ilgili belgeleri info@diyarbakirhafizasi.org adresi üzerinden kuruma iletebilirsiniz.

Kaynak : Kültür ve sanat ajandası (3) (bianet.org)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu