EtkinliklerKitapSanat ve Kültür

Vedat Günyol Deneme Ödülü’nü ‘Gemilerle Seyahat Eden Sözcükler’ Kazandı

Kartal Belediyesi öncülüğünde Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye PEN Yazarlar Derneği, Cumhuriyet Gazetesi ve İstanbul Atatürk Mezunları Vakfı’nın desteği ile bu yıl 8’incisi düzenlenen Vedat Günyol Deneme ödüllerini kazanan isimler kamuoyuna açıklandı.

Kartal Belediyesi Neptün Gezegen Kafe Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen basın toplantısına Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Deniz Şahin, Vedat Günyol Deneme Ödülü Seçici Kurulu üyesi, şair, yazar ve avukat Tahir Şilkan, 8. Vedat Günyol Deneme Ödülü Yürütme Kurulu üyesi Nesim Ovadyaİzrail, birim müdürleri, şairler, yazarlar ve pek çok Kartallı vatandaş katıldı. Yarışmada Vedat Günyol Deneme Ödülü’nü, Onur Çalı’nın “Gemilerle Seyahat Eden Sözcükler” adlı kitabı ile kazandı.

Seçici Kurul 44 Yapıtın Arasında Değerlendirme Yaptı

Deneme türünün edebiyatımızda özgün ve seçkin yazarlarından Vedat Günyol’un anısını yaşatmak ve onu yeni kuşaklara tanıtmak amacıyla her yıl verilen Vedat Günyol Deneme Ödülleri’nde kazananlar açıklandı. Bu yıl 8. kez verilen ödülleri Vedat Günyol Deneme Ödülü Seçici Kurulu değerlendirdi. 44 yapıtın yer aldığı yarışmayı Adem Uçar, Adnan Özyalçıner, Arif Kızılyalın, Celal Ülgen, Esila Ayık, Halil İbrahim Özcan, Haydar Ergülen, Hürriyet Yaşar, Hüseyin Köse, Rengin Cemiloğlu, Tahir Şilkan, Uğur Kökden’den oluşan kurul değerlendirdi.

Kurul adına ödülleri açıklayan Tahir Şilkangönderilen tüm kitapları ve dosyaları seçici kurulun okuyarak incelediğini ve değerlendirmeye tabi tuttuğunu söyledi. Seçici kurulun aldığı kararlar doğrultusunda ödüle layık görülenlerin belirlendiğini kaydeden Şilkansözlerini şöyle sürdürdü:

“Seçici Kurul her yeni yılda, Vedat Günyol Deneme Ödülü’ne başvuruda bulunan eserlerin yoğunluğunda, kalitesinde önemli bir artış var ve deneme türünün yeniden canlandığını tespit etmiştik. Seçici Kurul’un 2023 yılı için 8. Vedat Günyol Deneme Ödülleri’ne layık bulduğu yapıtlar, yazarlar ve gerekçeli kararları açıklanmıştır. Vedat Günyol Deneme Ödülü Yarışması’nda daha önce Genç Deneme Yazarı Ödülü’ne de değer görülmüş olan yazar Onur Çalı’nın, ‘Gemilerle Seyahat Eden Sözcükler’ adlı kitabındaki yazıları, toplumunun ekinsel birikimine yorumlar getirmeyi, deneme türünün gereksindiği,  ‘dingin, soğukkanlı bir söylem’in yanı sıra, Türkçesinin akıcı kıvraklığıyla başarması nedeniyle, 8. Vedat Günyol Deneme Ödülü’ne değer görülmüştür.”

Seçici Kurul Özel Ödülü ‘İçimizdeki Orkestra’ya Verildi

“Yazar Alin Ozinian, alternatif yaşam biçimi ve kültürü başta olmak üzere, yakın siyasal tarihin madun ve maduniyet imgelerine arka çıkan hümanist tavrı ve hayatı sorgulama cesaretiyle, orkestra içindeki tekil seslerin melodisini en ışıklı sözcüklerle harmanlayıp besteleyebilme yeteneğiyle, özgürlüğün ancak başkalarıyla birlikte mümkün olabileceği inancına yaptığı güçlü kolektif vurguyla, en önemlisi de, yazılarında olaylara kurmacadan veya yapıntıdan ziyade yaşantının ışığında bakmaya çalışmasıyla dikkat çekici bir yazar olarak belirmektedir. Özinian, ayrıca baskılanmış dillerden Lanthimos sinemasının açtığı alternatif düşünme kanallarına; Yerevan’ın sahaflarından Ara Güler portresinin temsil ettiği entelektüel ve kültürel mirasa; unutulmuş an ve yaşam parçalarından Yeşilçam nostaljisine; kısaca, “ihtimallerin ümidinden” ümitsizliğin yorgunluğuna dek uzanan çok geniş, zengin bir konu yelpazesi, engin bilgi birikimi, yeğin bir ilgi ve aydınca düşünme pratiğiyle, “İçimizdeki Orkestra” başlıklı eseriyle 8. Vedat Günyol Deneme Ödülleri Seçici Kurul Özel Ödülü’ne değer görülmüştür.”

Genç Deneme yazarı ödülü ‘Evdeki Israr’ Adlı Esere Verildi

“Yazar Mehmet Özkan Şüküran yalnızca şiir yazmakla kalmayıp şiir üzerine entelektüel bir düşünce pratiğine hayat verdiği, yazıyı kendine yurt edinerek başlı başına edebiyattan bir ülke yaratıp onun sınırları içinde soluklanmaya çalıştığı, ‘bir şeyleri söke söke elde etmenin öfkesini’,’sığınaklara mahkum olmamaya’ adadığı, her yanı kaplayan onca ‘vasatlık endüstrisi’ne karşın yazının evinde ısrar etmek gerektiğini düşündüğü, denemelerini incelikli bir dil ve etkileyici bir anlatımla sıklıkla yaşayan kavramların içinden kurmaya özen gösterdiği, aktüel edebiyat tartışmalarına sözünün ağırlığını koymaktan geri durmadığı, görece genç yaşına rağmen edebi deneyimin dünü ve bugününe hakim olmakla kalmayıp geleceğine yönelik meseleleri de keskin bir öngörüyle kuşatabildiği, en önemlisi de yazılarında yeni bakış açıları, duyuş, düşünüş ve yaratış yollarını keşfetme cesareti gösterdiği için ‘Evdeki Israr’ başlıklı eseriyle 8. Vedat Günyol Genç Deneme Yazarı Ödülü’ne değer görülmüştür.

Ödül Töreni Daha Sonra Açıklanacak

Bir yıl önceki Vedat Günyol Deneme Ödülü Töreni’nin 3. Kartal Kitap Fuarı’nda verildiğini açıklayan Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Deniz Şahin, bu yıl kitap fuarının tarihinin henüz belirlenmediğini aktararak ödül töreninin daha sonra duyurulacağını açıklayarak basın açıklamasını sonlandırdı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu