Emek PartisiSiyasetSiyasi Partiler

MESEM projesi iptal edilsin

EMEP Kayseri İl Örgütü ve Emek Gençliği: MESEM projesi iptal edilsin

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapan Emek Partisi ve Emek Gençliği üyeleri; MESEM projesinin iptal edilmesi gerektiğini belirterek, “Mesleki eğitim nitelik hale getirilsin” dedi.

Emek Partisi Kayseri İl Örgütü ve Emek Gençliği, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) Projesinin iptali talebiyle ve İliç’te yaşanan iş cinayeti ile ilgili Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “MESEM Projesi iptal edilsin, mesleki eğitim gören, ihtiyacı olan her öğrenciye burs verilsin, mesleki eğitim nitelik hale getirilsin” taleplerinin vurgulandığı açıklamayı Emek Gençliği MYK Üyesi Barış Timur okudu.

“YÜZ BİNLERCE GENÇ ÖLÜMÜN KIYISINDA ÇALIŞIYOR”

Mesleki eğitim adı altında çocuk işçiliğin yasallaştırıldığına dikkat çeken Timur, “ Ocak ayında 18 yaşın altında 7 genç, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Kimisi çırak, stajyer, kimi motokurye olan gençler uzun saatler ve yoğun çalışma koşulları altında, iş güvenliği önlemlerinden yoksun iş kollarında ölüme itiliyorlar. Türkiye kapitalizminin ucuz iş gücü ve aşırı kar arayışına, temsilcileri Erdoğan iktidarı bütün devlet kaynaklarını seferber ederek yanıt veriyor; sonucunda ölüme itilen, cinayetinin üstü kapatılan, aileleri “kan parasıyla” susturulan pek çok gencin ismi bile bilinmiyor. Yüz binlerce genç de her gün yaşadıkları iş kazalarıyla ölümün kıyısında çalışıyor” dedi.

Timur, ülke gençliğine düşük ücret, kuralsız çalışma ve modern kölelik koşullarıyla cehennemi yaşatan kapitalistlerin iştahı kabardığını vurgulayarak; “Birçok iş kolunda her yaştan gencin mahkûm edildiği işletmeler işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerinden, denetlemelerden kaçıyor. Yasalar çocuk işçiliği büyütmek, gençliği sömürünün girdabına çekmek için seferber ediliyor, hukuk da yasa da göstermelik denetlemeler de patronların önüne diziliyor. Geleceğimizi karartan sermaye-iktidar ortaklığı, bu sömürü ve cinayet düzeniyle bugünümüzü de ipotek altına almaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

“AKP HÜKÜMETİ YER ALTI KAYNAKLARINI SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİYOR”

Yakın zamanda Erzincan’ın İliç ilçesinde maden çökmesine değinen Timur, Kayseri’nin Develi İlçe’sinde de sinayürle altın arama faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi. Timur, “ Geçtiğimiz süreçte Erzincan’ın İliç ilçesinde siyanürle altın arama faaliyeti gerçekleştiren madenin çökmesi sonucu çok sayıda işçi hayatını kaybetti. Üstelik siyanür sızıntısı tespit edilmesine rağmen bu işletmenin ruhsatı iptal edilmedi. Bu felaket alınmayan önemlerle göz göre göre geldi. Şehrimiz Kayseri’nin Develi ilçesinde de sinayürle altın madenliği yapılıyor. Geçtiğimiz süreçte burada çalışan bir çok işçisin kanında civa çıktığı basında da yer almıştı. Üstelik İliç’te olduğu gibi Develi’de ki madenin ortakları Kanadalı şirketler. Tekelleşmiş maden şirketleri ülkemizin doğasına, yer altı kaynaklarına, işçilerin canına göz dikmiştir. AKP Hükümeti ise yer altı kaynaklarını sermayeye peşkeş çekmektedir” diye söyledi.

“NİTELİKLİBİLİMSEL MESLEKİ EĞİTİM İÇİN BİRLEŞELİM”

MESEM’lerde yaşanan iş cinayetleri karşısında taleplerini sıralayan Timur, “ Bu sömürü cehennemi hepimizin hayatını karartıyor. Sömürüye, ucuz iş gücüne, kuralsız ve işşi sağlığı iş güvenliğinden yoksun çalışma koşullarına, alınmayan önlemler nedeniyle ölüme sürüklendiğimiz bu düzene karşı çıkalım. İstiyorlar ki iş cinayetleri Türkiye gençliğinin ve emekçilerin normali haline gelsin, buna izin vermeyelim. İş cinayetlerinin cezasız kalmaması, sorumluluğu olan resmi-özel tüm görevlilerin yargılanması için mücadele edelim! Mesleki eğitimin değil aşırı sömürü ve ucuz işçiliğinin merkezleri olan MESEM projesi iptal edilsin. Mesleki eğitim gören, ihtiyacı olan her öğrenciye burs verilsin. İlgi ve yeteneklerimize göre düzenlenecek, nitelikli, bilimsel mesleki eğitim için birleşelim” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu