CerrahiGenel CerrahiSağlık

Mucize arınma: Sauna ile detoks

Toksinlere maruz kalmaktan kaçınmak neredeyse imkânsızdır. Yediğimiz yiyeceklerde, giydiğimiz kıyafetlerde, içtiğimiz sularda, kullandığımız makyaj malzemelerinde, yemek pişirdiğimiz kaplar ve soluduğumuz havadalar yani her yerdeler. Çok “temiz” bir yaşam tarzı yaşasanız bile, her gün binlerce toksine maruz kalıyorsunuz. İyi haber şu ki, toksinlere maruz kalma oranınızı azaltmanın ve onları vücudunuzdan atmanın yolları var. Toksinleri atmanın en sevdiğim yolu, sauna detoksu yapmaktır.

Toksinlerin vücudumu üzerindeki etkileri karmaşıktır. Sonuçta, dışarıda binlerce kimyasal var ve bunların vücutta nasıl çalıştığını yeni yeni anlamaya başlıyoruz; birbirleriyle nasıl çalıştıklarından bahsetmeye bile gerek yok. Ağır bir toksik yükün sizi başta otoimmün bir hastalığa yakalanma riski artırması yanısıra Hafıza kaybı, Alzheimer, Parkinson hastalığı, akciğer, kan ya da pankreas kanserleri, osteoporoz (kemik erimesi), böbrek veya karaciğer yetmezliği ve kısırlık gibi daha birçok hastalığa sebep olabilir.

Tüm bu zehirlere karşı ne yapmalıyız?

İlk hedef önleme

Toplumsal ve bireysel bilinci artırıp temiz gıda ve su tüketmeliyiz. Ev ve ofislerimizin havasını temizlemeli ve kullandığımız makyaj malzemeline dikkat etmeliyiz. Her şeye dikkat etmemize rağmen toksin maruziyetini sıfırlayamayacağımız için bunları bedenimizden uzaklaştırmanın yollarını öğrenmeliyiz.

Detoksifikasyon

Vücudunuzda toksinler varsa onları dışarı atmanız gerekir. Vücudunuz doğal olarak glutatyon üreterek toksinleri yok etmek için sürekli çalışıyor. Glutatyon vücudunuzun en büyük detoks mekanizmasıdır. Bununla birlikte, sürekli toksine maruz kalmak glutatyon seviyelerini hızla tüketir. Vücudunuz toksinleri atmaya çalışırken ekstra Glutatyon veya N-Asetil-Sistein (glutatyonun öncüsü) takviyesi yapmanızı öneririm.

Ayrıca bol su içmek ve terle toksinleri atmanızı sağlayacak bir şeyler yapmak isteyeceksiniz. Ne zaman vücudumu arındırmaya ihtiyaç duysam saunada terlemeyi seviyorum. Sauna detoksunun çeşitli faydaları vardır.

Sauna Detoksunun Faydaları

Yapılan çalışmalarda ağır metalleri vücuttan uzaklaştırmanın en etkili yolu saunada terlemek olduğu görülmüş.

Saunanın hızlı ve etkili detoks faydaları yanısıra;

Vücut ağrılarının azalması, gevşeme, stresin azalması, dolaşımın artması ile beraber cilt sağlığına katkı sağlaması ve en önemlisi kilo verme sürecine katkı sağladığı gözlemlenmiştir.

Önemli bir sağlık problemi olamyan kişilerin düzenli olarak sauna girmesi önemli.

Sauna terapisi için dikkat edilmesi gereken durumlar aç karınla ve yeterli miktarda su içerek gidilmeli. Başlangıç aşamasında vücudu alıştırmak için 5-10 dakika sürelerle başlamalı sonrasında bu süre artırılabilir.

Stabil olmayan tansiyon hastalığı, kalp yetmezliği vb. ciddi kronik hastalığı olan kişiler mutlaka hekimine danışmalı.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salim Balin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu