VefatYaşam

Semra Somersan hayatını kaybetti

Akademisyen ve gazeteci Semra Somersan hayatını kaybetti

Semra Somersan’ın cenazesi, 27 Aralık Çarşamba günü İstanbul, Beyoğlu’na bağlı Cihangir’deki Firuzağa Camii’nden kaldırılacak.

Barış akademisyeni, gazeteci, yazar Semra Somersan hayatını kaybetti. Somersan’ın vefat haberini Barış Akademisyenleri sosyal medyadan duyurdu.

Barış Akademisyenleri’nin X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şöyle denildi:

“Türkiye’nin çok çeşitli barış hareketleri de fark yaratacak- barış getirecek, yarın değil belki, ama yakında” diye yazan sevgili hocamız, barış imzacısı, gazeteci, yazar Semra Somersan’ı kaybettiğimizi derin üzüntüyle öğrendik. Sevgi dolu kararlılığını mücadelemizde yaşatacağız.

Somersan’ın cenazesi, 27 Aralık Çarşamba günü İstanbul, Beyoğlu’na bağlı Cihangir’deki Firuzağa Camii’nden kaldırılacak.

Semra Somersan kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdikten sonra Fulbright Bursu ile ABD’ye gitti. Ohio Eyalet Üniversitesi’nde, 1974 yılında Sosyal Psikoloji’den master, 1976 yılında Antropoloji’den master, 1981 yılında da doktora aldı. ABD’de iki yıl misafir öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra 1983 yılında Türkiye’ye döndü.

Önce Nokta Dergisi (1983-1985), ardından Cumhuriyet Gazetesi’nde (1985-1989) araştırmacı gazetecilik yaptı. Bu dönemde, biri Nokta Dergisi’nde, ABD’de yasaklı kimyasal maddelerin Türkiye’de insanlar üzerinde ilaç olarak denenmesi ile ilgili ortak çalışması, diğeri de Cumhuriyet Gazetesi’nde, Türkiye’ye zehirli atık ithali ile ilgili araştırmacı gazeteciliği nedeniyle iki ulusal gazetecilik ödülü aldı. Dateline’da araştırmacı gazeteci, Özgür Gündem Gazetesi’nde haber müdürü olarak çalıştı; ayrıca Demokrat Dergisi’nde ve Turkish Daily News’da yazıları yayımlandı.

On yılı aşan gazetecilik dönemi sonrasında, 2000 yılında üniversiteye girdi. 2000-2011 İstanbul Bilgi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2011’de üniversiteden istifa ederek emekli oldu.

Metis Kitap tarafından 1993 yılında basılmış, “Türkiye’de Çevre ve Siyaset: Olağan Ülkeden Olağanüstü Ülkeye” ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan Ekim 2004’te çıkan “Sosyal Bilimlerde Etnisite ve Irk” adlı iki kitabının yanı sıra pek çok dergi ve gazetede yayımlanmış makalesi bulunuyor.

Kaynak : Akademisyen ve gazeteci Semra Somersan hayatını kaybetti (bianet.org)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu