Kulak Burun BoğazSağlık

Burnun Yapısal Problemleri

Yüzün tam ortasında yer alan burun, görsel olarak yüz ile ilk temasta bulunulan bölgedir. Burnun yapısal problemleri istemsiz olarak göz kontağından kaçınmaya sebep olur. Görsel ve yapısal olarak problemli olan burun hem özgüven eksikliğine hem de bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. 

Burun Ucu Estetiği 

Burun, hem sağlık açısından hem de görsel açıdan en önemli organlardan biridir. Son yıllarda popüler olup daha çok kadınlar tarafından tercih edilmektedir.  Estetik kaygılar sebebiyle burun ucundan memnun olmayan bireylere uygulanmakta olan bir yöntemdir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen bu işlemde burunda bulunan kemiklere asla müdahale edilmez. Burun ucundaki boyut ve şekil düzeltilerek aynı oranda olmaları sağlanır.


Burun ucu estetiği milimetrik bir çalışmadır. Bu nedenle deneyim gerektiren bir ameliyattır. Burun ve dudak arasındaki boşluk, burun ucundaki yükseklik, genişlik, burun deliklerinin birbiri ile orantılı olmaması gibi durumlar bu yöntem ile düzeltilmektedir.


Burun ucu estetiği sadece estetik sorunları düzeltmekle kalmayıp aynı zamanda burun fonksiyonlarının düzeltilmesini, solunum problemlerinin ve burun tıkanıklığının ortadan kalkmasını sağlamaktadır.


Ameliyat sonrasında burun tamponu kullanılmamaktadır.
4-6 hafta boyunca meydana gelecek burun tıkanıklığı ise  burnun orta bölmesinde bulunan mukozanın kıkırdak ve kemikten ayrılmış olmasından kaynaklanmaktadır. Ameliyat sonrasında kendiliğinden eriyen dikişlilerle birlikte geçici burun tıkanıklığı son bulmaktadır.


Komplikasyon riski çok düşük olup hastanın burun ucuna yerleştirilen atel ve bantlar iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Bazen burun ucunda bir hissizlik yaşansa da 3-6 ay tam iyileşme gerçekleşecektir.

Burun Dolgusu

Ameliyatsız bir yöntem olması sebebiyle son yıllarda tercih edilen bir işlemdir. Burundaki şekil bozukluklarının düzeltilmesi amacıyla yapılır.
Hyaluronik asit gibi dolgu malzemelerinin deri altına enjekte edilmesi ile uygulanır.

Burun dolgusu, burun ucu düşük ya da kemerli  buruna sahip kişiler tarafından tercih edilmektedir. Cerrahi bir yöntem olmaması sebebiyle deriye herhangi bir kesi yapılmadan dolgu maddesi enjekte edilerek yapılmaktadır. Oldukça ağrısız bir yöntem olup genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Kullanılan Hyaluronik asit bir süre sonra vücut tarafından emileceği için geçici bir tedavi yöntemidir. Komplikasyon riski düşük olduğundan ve sadece anestezi krem uygulanarak gerçekleştiğinden aynı gün normal hayata devam edilmektedir.

Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Songu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu