SiyasetSiyasi PartilerTürkiye İşçi Partisi

KAZA DEĞİL KATLİAM, FITRAT DEĞİL CİNAYET

Türkiye İşçi Partisi tarafından yapılan basın açıklaması şöyle;

Sultanbeyli’de çelik yapı malzemeleri üreten bir işyerinde çıkan yangın sebebiyle 3 işçi; 21 yaşındaki Murat Çolak, 18 yaşındaki Muhammed Şahin, 17 yaşındaki Fırat Karadağ yaşamını yitirdi. İşçilerin ailelerine ve tüm emekçi halkımıza baş sağlığı ile yaralılara acil şifalar diliyoruz.

İnsanca barınma koşullarının sağlanmadığı ucuz bir konteynerde gencecik bedenler can verdiler. Yangına konteynerlerde ısınamadıkları için kullandıkları elektrik sobası sebep oldu.

Geçmişi anımsayalım, anımsatalım: Fatih’te gündüz çalışıp akşam kaldıkları işyerinde çıkan yangında bir işçi; Dolapdere’de bir torna atölyesinde çalışan bir işçi, yine bir yangında bir başka işçi, Ankara’da 5 Suriyeli işçi mobilya atölyesinde yanarak yaşamını yitirmişti. Kaçak olarak çalıştırılan bir Afgan işçi, tekstil atölyesinde 3 işçi, ilkokul inşaatında bir gece bekçisi, tır şoförü bir diğer işçi… Hepsi ısınmak için yaktıkları sobadan sızan karbonmonoksit sonucu yaşamını yitirmişlerdi. İkitelli’de bir tornacı evi olmadığı için işyerinde kalan, Diyarbakır’da çalışmak için okulu bırakmak zorunda kalan bir çocuk işçi yangın sonucu aramızdan ayrılmıştı. Şu an bir AVM olan Marmara Park AVM aslında bir işçi mezarıydı; 2012 yılında inşaatı sürerken çadırda 11 işçi yanarak ölmüş, hemen ardından Ümraniye’de ise 4 işçi dar ve havasız konteynerde boğularak yaşamlarını yitirmişlerdi.

Tüm bu ölümlerin ortak nedeni kötü barınma koşulları ve bununla bağlantılı olarak ısınma sistemi, elektrik sistemiyle ilgili sorunlardır. İşçiler soğuk havada çadırda kalmakta, ısınmak için elektrik sobası yakmaktadır. Bir insan için gereken en az 12 metreküp havayı dahi işçiye sağlamayan konteynerler işçilere yaşam alanı olarak sunulmaktadır.

Derhal işçilerin barınma, ısınma sorunu çözülmelidir! Ruhsatsız, kaçak işyerleri derhal kapatılmalıdır! İşyerleri acil durumlara ve afetlere hazır hale getirilmelidir! Mevzuata uymayan işyerlerine yaptırım uygulanmalı, çalışma alanları İSİG yönetmelikleri kapsamında düzenli denetlenmelidir!

Türkiye İşçi Partisi tüm yurttaşlarımızla birlikte bu bilinçli işçi katliamının hesabını soracak, takipçisi olacaktır.

Bir işçinin daha iş cinayetinde katledilmemesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu