DiyetSağlık

Şeftalinin Faydaları ve Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle A, C, E ve K vitaminlerini barındıran ve son derece zengin bir besin olan şeftalinin; kolesterol, şişmanlık başta olmak üzere birçok hastalıklardan korunma gibi faydalarının yanı sıra göz bakımı, cilt bakımı, sağlıklı bir sinir sistemi, kemik ve dişlerin korunmasında önemli katkıları vardır.
Şeftalinin Faydaları Nelerdir?
*Şeftali zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde hamilelik döneminde anne adayının ve bebeğin sağlığına katkıda bulunur. C vitamini içeren yapısı sayesinde anne karnındaki bebeğin kemik ve kas gelişimini destekler. Mideyi yatıştırarak annenin hazımsızlık problemini çözüme kavuşturur.
*Şeftali mide asidini dengeler ve hazımsızlık problemini giderir.
*Şeftali A ve C vitaminleri sayesinde cildi nemlendirir, yaşlanmanın etkilerini azaltır. Cilt dokularının ve hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlar.
*Şeftali, içerdiği bioflavonoid bileşeni sayesinde kanserli hücre oluşumu önler. Kanser söz konusu olduğunda ise hücreleri koruyarak kanserin yayılmasını engeller.
*Şeftali antioksidan özelliği sayesinde vücutta artış gösteren serbest radikallerin birikmesini engeller ve vücuttan atılmasına destek olur.
*Şeftali böbreklerin işlevlerini destekler. Lifli yapısı sayesinde bağırsakların çalışmasını teşvik eder. Özellikle kabızlık sorununun giderilmesi amacıyla tüketilebilir.
*Şeftali düzenli olarak tüketildiğinde kansızlık sorununu ortadan kaldırır.
Şeftali Tüketirken Nelere Dikkat Edilmeli?
*Şeftalinin içeriğinde yoğun olarak bulunan potasyum, aşırı şeftali tüketimi halinde böbreklerin işleyişine zarar verebilir.
*Yeteri kadar yıkanmadan tüketilen şeftalinin üzerinde bulunması muhtemel pestisit isimli tarım ilacı zehirlenmeye sebep olabilir.
*Dış yüzeyindeki tüyler bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir. Öte yandan şeftaliyi tüylü kabuğuyla birlikte tüketen bazı kişilerin de boğazında yanma problemi meydana gelebilir. 

Uzman Diyetisyen Elif Bilgin Baş

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu