Aile DanışmanlığıSağlık

Çocuklar da Okul Korkusuna Dikkat

Okul korkusu isminden de anlaşılacağı üzere eğitim hayatı yeni başlayan öğrencilerin yaşadıkları çekince ve stres durumudur. Okul korkusunun neredeyse her çocukta görülen bir sorun olduğunu dile getirmek yanlış olmaz. Özellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülen bu problemin aşılması için ebeveynler büyük bir rol oynar. 

Okul korkusu hakkında nasıl yaklaşacağını bilmiyorsanız öncelikle çocuğunuzu anlamaya çalışmalısınız. Okul sürecine kadar çocuk hayatını evde devam ettirir. Dolayısıyla ev tamamen güvenli bir alandır ve herhangi bir dış etken ile ilgilenmesi gerekmez. Ancak okul süreci ile birlikte tanıdığından tamamen uzak bir ortama girmek durumunda kalır. Yetişkinler dahi hiç bilmedikleri bir ortama giderken stres ve tedirginlik yaşar. Dolayısıyla okul korkusu yaşayan çocuğunuza yaklaşımınızı mutlaka buna yönelik olması gerektiğini ve daha çok tedirgin etmemeniz gerektiğini bilmelisiniz. 

Okula Dair Heveslendirin Ancak Korkulacak Bir Şey Olmadığını Söylemeyin 

Ebeveynler çocuklarında meydana gelen okul korkusunu yenmek için bazı yolda yöntemler izler. Bu yöntemlerin başında ise çocuğa korkulacak herhangi bir şey olmadığını söylemek bulunur. Ancak bu yöntemin kesinlikle yanlış olduğunu ve kesinlikle söylenmemesi gerektiğini dile getirmek gerekir. 

Çocuğunuza okul ile ilgili korkulacak bir şey olmadığını söylemek mantıklı değil. Bir yetişkin olarak yeni girdiğiniz işyerinde ya da sıfırdan başladığınız bir sosyal ortamda kendinizi tanıtırken zorlanıyor olduğunuz pek çok an olmuştur. Bu anlarda kendinizi korkulacak bir şey olmadığını söyleyerek rahatlatamıyorsanız, çocuğunuza bunu söylemenize kesinlikle mantıklı değildir. 

Okul korkusunu ortadan gidermek adına okula dair heveslendirme çalışmaları yapmak başarılı olabilir. Okula dair heveslendi örme çalışmaları yaparken okula dair hatırladığınız güzel anıları çocuğunuzla paylaşabilirsiniz. Okul korkusu da dahil olmak üzere herhangi bir korkunun giderilmesi adına çocuğunuzla yaklaşırken sıcak ve içten davranmanız gerektiğini unutmamalısınız. Dolayısıyla okul korkusunu yenmek için korkulacak bir şey olmadığını söylemek gibi komutlar vermek yerine geçmiş yıllarda sizinde bu gibi bir korku yaşadığınızı ancak zaman içerisinde bu problemin tamamen giderildiğini anlatabilirsiniz. 

Fiziksel ve Ruhsal Gelişimi Tamamlanmamış Çocukların Okula Başlaması Doğru Değil 

Okul korkusu neden olur sorusuna verilebilecek yanıtların arasında fiziksel ve ruhsal gelişimi henüz tamamlanmamış olması bulunuyor. Eğer çocuğunuzu çeşitli ve çevresel faktörler sebebiyle olması gerekenden daha önce okula veriyorsanız bu durum fiziksel ve ruhsal gelişimin tamamlanmamış olmasına neden oluyor. Eğitim hayatına başlamadan önce çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal gelişiminin tamamlanmış olduğundan emin olmanız önemli. Eğer çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi tamamlanmazsa bu durum çok daha özgüvenli olmasını sağlarken okul korkusu ile karşılaşma ihtimalinin de çok daha düşük olmasına yol açıyor. 

Eğer çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal gelişimini tamamlamış olduğunu düşünmüyorsanız okula vermek için bir yıl daha bekleyebilirsiniz. Eğitimin neredeyse hayat boyu sürdüğünü göz önünde bulundurmalısınız. Dolayısıyla aceleci davranmak yerine çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal gelişimini tamamlamasını beklemeniz çok daha mantıklı olur. 

Okul ile İlgili Sorulan Bütün Soruları Samimiyetle Yanıtlayın 

Okul korkusu sebepleri arasında çocukların yeni bir ortama girmeleri ve bu ortam ile ilgili hiçbir bilgiye sahip olmamaları bulunur. Çocuğunuzun sorularını cevapsız bırakırsanız ya da sorduğu sorulara yeterince ilgili şekilde yanıt vermezseniz bu durum okul korkusunu daha yoğun hale gelmesine yol açabilir. 

Ebeveynlerin okul korkusu ile ilgili yaptıkları bir diğer önemli hata ise okula gitmenin zorunlu olduğunu dile getirmek. Anne ve babanın okul korkusunu yenmek için çocuklarına okul sevgisini aşılamaları gerektiğini mutlaka söylemek gerekir.  Eğer çocuk yalnızca zorunlu olduğu için okula gittiğini düşünüyorsa, okul korkusunu yenmek için herhangi bir girişimde bulunmaz. 

Uzun yıllar boyunca okula alışamamak, çalışıyor olmasına rağmen başarısızlık ile karşılaşmak gibi durumlar okul korkusu sonuçları arasında yer alabilir. Öğrencilerin eğitim hayatlarını başarılı bir şekilde devam ettirebilmeleri sağlayan en önemli etken okula gitmeyi seviyor olmalarıdır. Çocuğunuz yeni bir evreye geçiyor ve eğitim hayatında başlıyorsa bu durum sizin için de tedirginlik verici olabilir. Dolayısıyla bir ebeveyn olarak okul korkusunu siz de yaşıyor olabilirsiniz. Ancak yaşadığınız tedirginliği çocuğunuza yansıttığınız takdirde onun daha çok tedirgin olacağını mutlaka bilmelisiniz. 

Aile, Çift ve Evlilik Danışmanı Anila Çelik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu