CerrahiGenel CerrahiSağlık

Haşimato nedir?

Haşimato, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı ve bu kısımda hasara neden olan bir bağışıklık sistemi (otoimmün) hastalığına denir. Bu durum tiroid bezinin iltihaplanmasına neden olabilir. Ayrıca uzun zamanda yeteri kadar tiroid hormonu salgılanamamasına (hipotiroidizm) yol açar. Hipotiroidi  vücuttaki pek çok sistemi etkileyerek yavaşlamasına sebep olur.  Haşimato kadınlarda daha sık görülse de her yaştaki kadın ve erkeklerde ortaya çıkabilir.

Haşimato Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık, yorgunluk, depresyon, saç dökülmesi, çok üşüme, adet düzensizliği, nedensiz kilo alımı, soğuğa karşı dayanıksızlık, dilde büyüme, tırnak kırılması, unutkanlık, kuru cilt, ciltte kalınlaşma gibi…

Haşimato Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler;

Stresten uzak durulmalı, eksik olan vitamin ve minerallerin eksikliği giderilmeli, otoimmün reaksiyona neden olan ve bağırsak florasını bozan besinlerden uzak durulmalı, egzersiz yapılmalı ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.

Son zamanlara düşük doz lazer terapisi (LLLT = Low Level Laser Therapy) Haşimato hastalığı tedavisinde umut verici sonuçlar göstermektedir.

Bu tedavinin etki mekanizması tiroit dokusunun kanlanmasını fazlalaştırıp kronik enflamasyonunun (yangı) azalmasını sağlayarak hücrelerin hasar görmesini aza indirip hormon üretim kapasitesini fazlalaştırmaktadır.

Yalnız bu tedavi, tiroit kanseri olanlara, radyo aktif iyot tedavisi geçirmiş olanlara ve tiroit dokusu ameliyatla alınmış kişilere uygulanamaz.

Op. Dr. Salim Balin, ”LLLT tedavisi; Yan etkisi olmayan, uygulanması kolay ve kısa süren işlem süresi ile konforlu bir uygulamadır. Bu yöntem sayesinde hastaların yoğun yaşamış olduğu şikâyetler geriler ve bazı şikayetlerinde geçtiği gözlenmektedir. Yine bu zaman zarfında tiroit ilacına olan ihtiyacın ya azaldığı veya tamamen ortadan kalktığını görülür. Haşimato hastalığı olan hastalarda Lazer tedavisi ile birlikte kişiye uygun olan beslenme programı, takipli olduğu doktor tarafından yapılacak olan mikro besin desteği ile birlikte stresi kontrol edebilen ve uyku düzenlerini sağlayan hastalarda daha da etkili olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salim Balin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu