AzerbaycanBaküBölgesel HaberlerDış Haberler

Ganire Paşayeva mezarı başında anıldı

Türk boylarının Anadolu’dan önce Irak coğrafyasına geldiği tarihin gerçeğidir. Kerkük-Musul bölgesi Türkmen ağzında Gökyurt Konağı denen topraklar Selçuklu, Timurlu, Celayirli, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı asırları boyunca Türk devletlerinin hakimiyetinde kaldı. Dört asır Osmanlı yönetiminde yaşayan Kerkük 1850’de oluşturulan Musul vilayetinin başkenti, daha da önemlisi imparatorluğun bölgenin idaresini emanet ettiği yönetici sınıfın kaynağıydı. 

4 milyon Irak Türkü, eğitimli bir halktır, kısmen ticaretle uğraşmakla birlikte doktorluk, eczacılık, öğretmenlik, mühendislik gibi alanlarda varlık göstermektedir. Telafer, Erbil, Altunköprü, Kerkük, Tazehurmatu, Tavuk, Tuzhurmatu, Amirli, Kifri, Hanekin, Mendeli, Karatepe Karahan, Kızlarbat, Şahraban ve Bedre gibi şehir ve kasabalarda ve Musul bölgesinin güneyinden geçen tarihi İpek Yolu denilen güzergâh üzerinde yaşamaktadır.

Irak Türkmenleri ile Türk Dünyası arasında bağların kuvvetlenmesi için çabalar sürüyor. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Azerbaycan Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi ve Azerbaycan Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi tarafından “Irak Türkmenleri ve Türk Dünyası” konulu uluslararası konferans düzenlendi. Düzenlenen konferansa Azerbaycan, Irak, Türkiye ve yurtdışından çok sayıda Türkmen siyasetçi, akademisyen, araştırmacı, sanatçı, din adamı ve entelektüel katıldı.

Irak Türkleri, 28 Eylül’de vefat eden Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’yı unutmadı. Gittiği her yerde, her mahfilde Irak Türkleri ve Türk Dünyası’na desteğini sürdüren Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Avrupa Konseyi’ni Irak Türklerine destek olmaya çağırmıştı.

Irak Türkleri, Bakü’deki 2. Fahri Hiyaban Mezarlığı’nda Paşayeva’nın kabri başında bir araya geldi. Irak Türkleri, Türk milletinin cesur sesi, Azerbaycan, Türkiye ve bütün Türk Dünyası için önemli bir isim olan Ganire Paşayeva’nın mezarını ziyaret ederek çelenk bıraktı. Bir vefa borcu olarak Irak Türkleri Ganire Paşayeva’nın mezarını Irak Türkmenlerinin Bayrağı ile örterek, Türkmenlinden getirdikleri toprağı Paşayeva’nın mezarına serpti. Kerkük İlahi Grubu, Paşayeva’nın mezarı başında düzenlenen törende Kur’an-ı Kerim okududua edildi, ardından ise ilahiler söylendi.

Kerkük Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Küzeci, Ganire Paşayeva, Irak Türkmenlerinin önemli savuncularından biri olduğunu söyledi.

Küzeci, ”  Ganire Paşayeva, hem Türk Dünyası’nı özellikle de Irak Türkmenlerini her platformda savunan ve destek olan bir kahraman bacımız idi, hem de Azerbaycan’ın önemli siyasetçilerinden biri olarak Azerbaycan’ın adını altın harlarla tarihe yazdırmaya çalışmıştır. Bugün mezarı başında olan biz Türkmenler ona ne kadar borçlu olduğumuzun farkındayız. Onun ruhuna dua ediyoruz. Mekânı cennet, nur içinde yatsın.” dedi.

Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Kürşat Çavuşoğlu, “Ganire Paşayeva gittiği her yerde, her mahfilde Irak Türklerinin sesi olmuş, Türkmen milli davasını Azerbaycan ve Türk Dünyası’nda tanıtılması için büyük çaba sarfetmiştir. Paşayeva, Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’ni, Irak’ta zor şartlar altında yaşamak zorunda kalan Türkmenlere destek vermeye davet etmişti. Irak Türkleri,  Ganire Paşayeva’nın Türkmen milli davası ve Türk Dünyası için verdiği kıymetli mücadeleyi asla unutmayacaktır. Ganire Paşayeva’nın vefatı, sadece Azerbaycan için değil, tüm Türk milleti için büyük kayıptır. Kendisine vefa borcumuz var. Mekanı cennet, ruhu şad olsun” dedi.

Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyeti Dış İlişkiler Sorumlusu Dr. Kürşat Çavuşoğlu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu