CerrahiGenel CerrahiSağlık

Bağırsak Sağlığına ve Bağışıklık Sistemine Dikkat

Bağırsak sağlığınız ve bağışıklık sisteminiz virüslere ve enfeksiyonlara karşı mücadelede beraber büyük rol oynarlar. Sonuçta vücudunuzun bağışıklık sisteminin %80’i bağırsaklarınızda yaşar.
Bağışıklık sisteminizi vücudunuzun içindeki asker(ordu) olarak düşünebiliriz. Bu ordu güçlü olduğunda ve sağlıklı bir bağırsak tarafından desteklendiğinde, saldırılara karşı koyabilecek donanıma sahip olur. Ancak sağlıksız bir bağırsak ve güçsüz bir bağışıklık sistemi saldırılara karşı savunmasız kalır.
Grip, covid gibi salgın mevsimi yaklaşırken bağırsak sağlığınızı ve bağışıklık sisteminizi bu istilalarla mücadele etmek için ihtiyaç duyduğu desteği vermek üzere güçlendirmek her zamankinden daha önemli. Bağışıklık sisteminizi desteklemenin en iyi yolu bağırsaklarınıza dikkat etmektir!
Bağışıklık sisteminizi desteklemek aslında oldukça basittir. Bağışıklığınızı desteklemenin en iyi yolu vücudunuza ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri, mineralleri ve bitki besinlerini sağlamaktır. Önümüzdeki grip sezonu için bağırsak sağlığınızı ve bağışıklık sisteminizi desteklemenin yollarını burada bulabilirsiniz.
Bağırsaklarınızı onardığınızda, bağırsak sağlığınızı ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ihtiyaç duyduğunuz besinleri almanıza yardımcı olacaktır. Toksik ve inflamatuar gıdaları (rafine şeker, beyaz un mamulleri, hazır gıdalar ve mandıra ürünleri), uygun sindirime ve emilime yardımcı olan, besin açısından zengin seçeneklerle değiştirerek, besin alımınızı büyük ölçüde artırabilir ve sağlığınızın kontrolünü geri alabilirsiniz. Bağırsaklarınızın onarılmasına yardımcı olmak için yemeniz gereken en iyi yiyeceklerden bazılarına bir göz atalım.
Bu Yiyecekleri Tüketin!
Kemik Suyu: Bağırsaklarınızı onaracak en önemli besinlerden biri olarak kemik suyu listemin başında yer alıyor. Kemik suyu, sağlıklı bir mukozal astarı, uygun sindirimi ve bağırsak fonksiyonunu destekleyen iki süper yıldız olan jelatin ve kolajen içerir. Kemik suyundaki glukozamin, sağlıklı bir inflamatuar yanıtı destekleyerek ve yeni bağırsak hücrelerinin büyümesini uyararak sızdıran bağırsağın onarılmasına yardımcı olur.
Zencefil: Zencefil oksidatif stresi azaltır, serbest radikal temizleyicidir ve uygun sindirimi destekler.
C Vitamini Açısından Zengin Besinler: Kivi, ananas, çilek ve daha birçok taze meyve, limon, Kırmızı ve yeşil biber, roka, maydanoz, marul gibi yeşillikler, taze kuşburnu, brokoli, lahana, ıspanak gibi sebzeler C vitamininin önemli kaynakları arasında yer alır
Beta-karoten içeren Gıdalar: Bazı harika beta-karoten yiyecekleri arasında yeşil yapraklı sebzeler, tatlı patates, balkabağı, havuç ve kayısı bulunur.
Çinko: Tatlı patates, otlarla beslenmiş sığır eti, serbest gezinen tavuk, yabani balık ve bitter çikolata dâhil olmak üzere çinko açısından zengin birçok yiyecek vardır.
Stresi azalt: Düzenli yürüyüş, müzik, nefes egzersizleri
Yeterli gece Uykusu Alın: Gece 6-8 saat derin uyku uyumak
Bu adımları atmak bağışıklık sisteminizi doğal olarak desteklemek için çok önemlidir, ancak bazen bağırsak sağlığınız ve bağışıklık sisteminiz biraz ek desteğe ihtiyaç duyar. Destek almak için fısıltılara göre değil mutlaka hekiminize başvurun.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salim Balin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu