BakanlıklarEnerji ve Tabii Kaynaklar BakanlığıSiyaset

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Petrol ve doğalgaz yatırımları için iş birliğine hazırız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yapılan açıklamada;

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Libya’da katıldığı Ekonomi ve Enerji Zirvesi’nde yaptığı açıklamada “Bir an önce petrol ve doğal gaz çıkarmamız, bunlara yatırım yapmamız lazım. Libya’nın bu konuda çok büyük bir potansiyeli var. Türkiye ve Libya’nın birçok alanda uzun süredir devam eden bir ilişkisi var. Bunu enerji alanlarına da genişletebileceğimizi biliyorum. Biz bu konuda birçok şirket ve ülke ile işbirliğine hazırız ve istekliyiz.” dedi.

Bakan Bayraktar, Libya’nın başkenti Trablus’ta düzenlenen Libya Enerji ve Ekonomi Zirvesi’ne katıldı. Bayraktar, zirvede yaptığı konuşmada enerji dönüşümünü başarılı ve sürdürülebilir kılmak için enerji dönüşümünü destekleyecek politikalar belirlenmesi gerektiğini vurguladı. 

Enerjide talep artışı

Enerji dünyasında ciddi anlamda petrole ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, “Bu da petrol ve doğalgaz sahalarına yatırım yapmamız gerektiği anlamına geliyor. Petrole olan talebi mevcut seviyede tutmak için her yıl yaklaşık 400 ila 600 milyar dolar yatırım yapmamız gerekiyor. Artan nüfusu, artan ekonomik faaliyetleri de hesaba katarsanız bu büyümenin artmaya devam edeceği anlamına geliyor.” dedi.

Kritik minerallerin enerji dönüşümündeki rolü

Enerji dönüşümüne yönelik bir diğer riskin de ulaşım olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Mobilite değişiyor, elektrikli araçlar geliyor ve e-mobilite gelecekte daha da önemli olacak. Ancak aynı zamanda bu dönüşümle ilgili başka riskler ve endişeler de var. Çünkü elektrikli araçları, bataryaları ve güneş panellerini tedarik edebilmek için bazı kritik minerallere ihtiyacınız var.” diye konuştu.

Enerji dönüşümünde sürdürülebilir politikaların önemi

Enerji dönüşümünün daha rasyonel şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, “Önümüzdeki birkaç yıl ve belki de daha da fazla zamanda karşılaşacağımız daha büyük zorluklar var. İşte bu yüzden bu geçişin daha rasyonel olması gerektiğini düşünüyoruz ve tabii ki daha da önemlisi, politikaların sürekli olması gerektiği. Çünkü politikalarda yönetimden yönetime, hükümetten hükümete değişen bu belirsizlik piyasalarda çok fazla oynaklık ve belirsizlik yaratıyor.” şeklinde konuştu.

“Petrol ve doğalgaz çıkarıp ekonomiye kazandırılması lazım”

Bakan Bayraktar, enerji dönüşümünün kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak aynı zamanda da petrol, doğal gaz ve kömürün de çıkarılarak ve ekonomiye kazandırılması gerektiğini de söyledi. Bayraktar, “Kendimizi gelecekteki bu gerçeklere hazırlamamız gerekiyor. Doğal gaz gelecekte belki de kömür gibi muamele görecek. Bu nedenle bir an önce petrol ve doğal gaz çıkarmamız, bunlara yatırım yapmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

“Libya küresel piyasalar için de önemli bir yere sahip”

Bayraktar, son yıllarda yaşanan salgın ve savaşların küresel enerji piyasalarında aksaklıklara neden olduğunu söyleyerek enerji iş birliklerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bakan Bayraktar, Libya’nın bu konuda çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyerek “Biz bu konuda birçok şirket ve ülke ile iş birliğine hazırız ve istekliyiz. Libya yalnızca Türkiye için değil küresel piyasalar için de önemli bir yere sahip. Tüm bu zorlukların üstesinden gelmek ve enerji arzını güvence altına almak için güvenilir ve uygun fiyatlı enerji temini her geçen gün daha da zorlaşıyor. Ve tüm bu zorlukların üstesinden gelmek için mutlaka uluslararası bir iş birliğine ihtiyacımız var. Türkiye ve Libya’nın birçok alanda uzun süredir devam eden bir ilişkisi var. Bunu enerji alanlarına da genişletebileceğimizi biliyorum.” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu